Hírek

Nem volt árvízhelyzet a megyében idén, jól haladtak a vízügyi fejlesztésekkel

2019. november 07., 13:56

Nem volt szükség árvízi védekezési munkákra a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén 2019-ben, mert nem hullott olyan mennyiségű csapadék, ami ezt szükségessé tette volna. A szervezet így a fejlesztésekre tudott koncentrálni. Elkészült a dozmati víztározó, tart a záportározók építése és a Rába-völgy árvízvédelmi rendszerének bővítése. Erről is beszámoltak az évértékelő tájékoztatón.

Nem volt árvízhelyzet a megyében idén, jól haladtak a vízügyi fejlesztésekkel

Idén 2 Celsius fokkal melegebb volt az idő az átlagosnál, a csapadék a sokéves mennyiség alatt maradt, ám az eloszlása változatosan alakult. Május végén kisebb árhullámok vonultak le a vízfolyásokon, de csupán elsőfokú készültséget kellett elrendelni. Az augusztus és október közötti időszakot csapadékhiány jellemezte. (Híradó 2019.10.08. dozmat átadó) Mivel árvízi védekezési munkákra nem volt szükség, jól haladtak az építkezések. Októberre elkészült a dozmati víztározó az Arany-patakon, amely öt település, köztük Szombathely árvízvédelmi rendszerét teszi teljessé. A 2 milliárd 36 millió forint értékű beruházás részeként megépült a völgyzárógát, a leeresztő műtárgy és egy héthektáros tavat is kialakítottak, amelynek a feltöltése folyamatban van. (181015arvizvedelmi_gyakorlat elsősorban Rába-képek és homokzsákok) A Rába-völgyi program keretében 3,6 millió forintból Szentgotthárdon, Körmenden és Sárváron zajlik támfal magasítás, töltés- és műtárgyfejlesztés, továbbá három vasi településen létesül záportározó, amely a hirtelen elöntésekkel szemben nyújt védelmet.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Kőszegszerdahelyen, Rábagyarmaton és Rönökön, ezek a munkák építési fázisban vannak, épül a műtárgy és a völgyzárógát, ezek jövő év végére fognak befejeződni."

Az igazgatóság működési területén egyre több problémát okoznak a hódok, egyedszámuk ezerre becsülhető. A szombathelyi szakaszon idén 2,8 millió forintot költöttek a hódgátak elbontására, ám ezeket az állatok néhány héten belül visszaépítik. Állományszabályozásra lenne szükség.

Hercsel Róbert - szakaszmérnökség-vezető, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Jellemzően mezőgazdasági területeken okoznak elöntést a hódvárak, hódgátak, a gazdák sok panasszal élnek felénk. Belteürleten is megjelent már a védett állat, Szombathely belterületén is találtunk hódgátakat. Ezek nagyban gátolják a víz lefolyását a mederben."

Az évértékelő értekezleten a védelmi bizottságok, a katasztrófavédelem, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az önkormányzatok képviselői vettek részt. Elhangzott, hogy megtörtént a védvonalak felülvizsgálata, állapotuk megfelelő. Több vízfolyáson uszadéktorlaszokat számoltak fel, a töltéseken cserjeirtás és kaszálás történt. A távmérő berendezések megbízhatóan működnek, a Rába előrejelző modell fejlesztése folyamatban van.