Hírek

Nemesbőd mutatkozik be az Értékkirakat sorozat idei első kiállításán a Belsikátorban

2024. március 11., 12:35

Nemesbőd mutatkozik be az Értékkirakat sorozat idei első kiállításán a Belsikátorban. A Nemzeti Művelődési Intézet tavaly indított kezdeményezésének célja, hogy bemutassa a vasi kistelepülések kincseit. Havonta más-más falu hozza el értékeit a vármegyeszékhelyre.

Nemesbőd mutatkozik be az Értékkirakat sorozat idei első kiállításán a Belsikátorban

Életképek a falu közösségének mindennapjaiból, rendezvényeiről, kézműves termékek, bábok - Nemesbőd értékei sorakoznak a belsikátori tárlókban. A 660 lelkes kistelepülés egy hónapon át mutatkozik be az Értékkirakat sorozat 12. állomásán.

"Az idei évben az első értékkirakatot nyitjuk."

A megnyitón a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatója arról beszélt: 216 kistelepülés van a vármegyében, és mindegyikben léteznek csodák, ezeket szeretnék bemutatni az üveg mögött.

Éles Krisztina - Vas vármegyei igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet

"A Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatósága azért hozta létre ezt a programot, hogy megmutassuk, mi minden kincs, érték van a kistelepüléseken. Persze módszertanilag is segítjük a helyi közművelődési szakemberek munkáját, hiszen azt szeretnénk, hogy a kirakatot töltsék meg élettel."

Az értékpiramis csúcsán a hungarikumok állnak, talapzatát azonban a helyi értékek alkotják - fogalmazott Kevy Albert. A vármegye büszke lehet a civil életére.

Kevy Albert - elnök, Vas Vármegyei Értéktár Bizottság

"A helyi érték fogalmát fel kell emelni. Helyi közösségek összetartó ereje nélkül nem létezik igazi érték, helyi érték."

Nemesbődön minden sarkon ott a múlt, az elődök öröksége. Élénk a civil élet: a Vöröskereszt, a sport-, nyugdíjas-, olvasó-, komolyzenei- és gyaloglóklub, valamint a Nemesbődért Egyesület mellett értékbizottság is működik.

Zsizsik Katalin - polgármester, Nemesbőd

"2022-ben alakult meg a település helyiérték-bizottsága, melynek célja, hogy a közösség örökségét összegyűjtse és gondozza."

2021-ben Nemesbődre költözött Frédi Bácsi Bábszínháza, ott születnek a bábok és a produkciók. Ebből egy kis ízelítőt is láthatott a közönség.

Állandó rendezvényeik mellett idén Nemesbőd lesz a házigazdája a Nemes előnevű falvak országos találkozójának.