MNB
MNB - 2

Hírek

Németh Pál Kollégium

2016. június 17., 11:15

Utca, edzői díj és dobóakadémia után közintézmény névadójává vált a 2009-ben elhunyt "Dobópápa" - Németh Pál nevét viseli ezentúl a Magyar utcai középiskolai kollégium. Az ünnepséget a 8. Németh Pál Emléknap keretében a Dobó SE és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület szervezte.

Németh Pál Kollégium

Tavaly vált önálló intézménnyé a Magyar utcai kollégium Horváth Boldizsár Kollégium néven, ám zavart okozott az iskolával azonos elnevezés. Kezdeményezték a tankerületnél, hogy saját nevet választhassanak. Az intézmény dolgozói és a diákok egyhangúlag Németh Pál mellett döntöttek. 15-nél is több középiskolából érkeznek a kollégium lakói, akik között sokan versenyszerűen  sportolnak.

Egri Csilla - igazgató, Németh Pál Kollégium
"Milyen névadót szerettünk volna. Elsősorban, akit példaként állíthatunk diákjaink elé. Kötődjön Vas megyéhez, Szombathely városához. Legyen fontos az életében a nevelés ügye, a fiatalok nevelése."

A kezdeményezést kezdettől fogva támogatta Németh Pál családja.A Dobópápa már életében legendává vált, ma is sokak példaképe. Szombathely díszpolgáraként pedig a város számára is különösen jelentős személyiség.

Németh Zsolt - vezetőedző, Dobó SE
"Jelenleg is az ő útmutatásai, az ő életfilozófiája alapján képezzük a gyerekeket, és próbáljuk úgy élni a mindennapjainkat, ahogy ő tanított minket az alatt az időszak alatt, amíg együtt lehettünk."

A mesteredző viszontagságos életútját, későbbi sikereit Hende Csaba idézte fel. Mint mondta: akkor neveznek el közintézményt valakiről, ha példaként szeretnék állítani az emberek elé. Nincs még egy tréner a magyar sportban, aki évtizedeken át bajnok sportolókat volt képes kinevelni.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
"Tudott valamit, ami meghozta a sikert. Ismerte a munka, az alázat, a keserves, izzadtságos gyakorlás eredményét és föl tudta lelkesíteni úgy a versenyzőit, hogy ki tudják magukból hozni a maximumot."

Hivatalosan szeptember 1-től lesz Németh Pál Kollégium a Magyar utcai intézmény neve. A vezetők szeretnének önálló arculatot, szellemiséget és hagyományokat kialakítani a kollégium számára.