MNB
MNB - 2

Hírek

Nemzeti Összetartozás Napja Szombathely oktatási intézményeiben

2013. június 04., 19:43

A fiatalok hazaszeretetre nevelését és a határon túli magyarok megbecsülésére hívták fel a figyelmet a pedagógusok.

Nemzeti Összetartozás Napja Szombathely oktatási intézményeiben

A Nemzeti Összetartozás Napján az 1920. június 4-i, trianoni békeszerződés aláírására emlékezik az ország. A döntés értelmében hazánk elveszítette akkori területének több mint kétharmadát és lakosságának több mint felét.  2010 óta Nemzeti Emléknap Magyarországon.  A Zrínyi iskolában a Szent György Lovagrend, a Szent Márton Cserkészcsapat és hagyományőrző csoportok képviselői is részt vettek a koszorúzási ünnepségen.

Kis Gábor-igazgató, Zrínyi-iskola
“Amellett, hogy megemlékezünk nemzeti tragédiánkra, Trianonra, emellett feltétlenül szól ez a nap arról is, hogy a Kárpát-medencei magyarság összetartozás érzését többek között ilyen rendezvényekkel vagy éppen testvériskolai kapcsolatokkal próbáljuk elmélyíteni, továbbépíteni.”

A Bolyai Gimnáziumban a tanulók és a felvidéki testvériskolájuk diákjai által készített fotókból nyílt kiállítás. Az alsóbodoki oktatási intézménnyel 10 éves az együttműködés.

A megnyitón elhangzott, hogy a fiataloknak kiemelkedő szerepük van a jövőben.

Paulisz Boldizsár-alapító, alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola
“A magyarságunknak az összehozása azon múlik, hogy a fiataljaink tudják, hogy mi a küldetésük, mi a következő tennivalójuk. A zubor-vidéki, felvidéki iskola és a Bolyai intézmény fiataljai ezt ápolják, hála Istennek mai napig.”

Június 4. Magyarországnak az a napja, amelyben az igazi összetartozást fogalmazhatjuk meg, mondta Puskás Tivadar, polgármester a Nyitra-iskolában tartott ünnepségen.

Puskás Tivadar-Szombathely polgármestere
“Az összetartozás minden magyar között.Hiszen hiába választott el bennünket a határ, hiába üldöztek sok mindenkit a határon kívűl és belül, magyarnak lenni mindig nagyszerű volt, magyarnak lenni mindig a közös nyelvet jelentette, a közös múltat jelentette.”

A megemlékezésen elhangzott: hazánknak a jövőbe kell tekinteni és a múlt tiszteletével dolgozni a következő évtizedek, évszázadok sikerén.