Hírek

Nemzetiségi Nap

2016. szeptember 19., 15:57

A Szombathelyen élő négy legjelentősebb nemzetiség tagjai mutatkoztak be kulturális programjukkal szombaton a Fő téren. A Nemzetiségi Napon a horvátok, a németek, a szlovének és a romák produkcióit láthatta a népes közönség.

Nemzetiségi Nap

"Ein wunderschönen guten tag wünsche is allen diesen tag."

Saját nyelvükön köszöntötték a közönséget a horvátok, a németek, a romák és a szlovének képviselői, és őket is hasonlóképpen üdvözölte a polgármester. A nemzetiségi napot 13. alkalommal rendezték meg Szombathelyen.

Puskás Tivadar - polgármester
"Ez már hagyomány. De hogyha végiggondoljuk a történelmünket, akkor itt évezredes történetről, évezredes történelemről van szó."

A rendezvény egyik célja, hogy megismertesse a nemzetiségi hagyományokat a szélesebb nyilvánossággal, de arra is jó, hogy a résztvevők egymaásnak is bemutassák, miként őrzik, és örökítik tovább saját kulturális örökségüket.

Skrapits László - elnök, Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
"Én úgy gondolom, hogy mikor útjára indítottuk ezelőtt 13 évvel, jó kezdeményezés volt, hiszen egyre nagyobb az igény iránta, nem beszélve arról, hogy itt tudjuk egymás kultúráját, egymást megismerni ilyen rendezvényeken keresztül, tehát itt közösen vagyunk németek, szlovének, horvátok, romák, magyarok természetesen."

Az idei Nemzetiségi Napot a szlovének szervezték, Szent Márton tiszteletére.

Mukicsné Kozár Mária - elnök, Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat
A Szlovén önkormányzat erre úgy készült, hogy készítettünk egy prospektust, ugyanis már 15 éve járunk Szent Márton-templomokba Szlovéniában 25 templomot látogattunk meg, és ennek a fotóiból készítettünk egy prospektust. Ezen kívül a kézműves foglalkozásokon Szent Márton virágát fogjuk készíteni kreppaprból, ez az inka-liliom, ezt hívják Szent Márton virágának."

A program a nemzetiségi oktatást végző intézmények óvodásainak műsorával kezdődött, majd zenével és kézműves foglalkozásokkal is várták az érdeklődőket.