Hírek

Nemzetiségi nap

2017. szeptember 25., 16:06

Hagyományőrző műsorok és kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket a 14. Nemzetiségi napon szombaton a Vasi Skanzenben. Egymás kultúrájából kaptak ízelítőt a horvát, német, szlovén és roma közösségek, de jó alkalom volt ez a nap a nemzetiségek közötti tapasztalatcserére is.

Nemzetiségi nap

Szlovén néptánccal vette kezdetét a 14. Nemzetiségi nap, amelynek fő szervezői ebben az évben a helyi szlovének voltak. Különleges nap volt ez a számukra, hiszen 15 éve épült fel a hagyományaikat bemutató felsőszölnöki füstös ház a Vasi Skanzenben.

Mukicsné Kozár Mária elnök, Szombathelyi Szlovén Önkormányzat
Meghívtuk erre az alkalomra a Szlovén Nyugdíjasok Egyesületét is, akik már 2002-ben is itt voltak, amikor ezt a házat átadták, nekik tavaly volt a megalakulásuk 20. évfordulója, és azért is különleges, mert ők 100-an jöttek, és mi, szombathelyi szlovének a rendezvény után majd szeretnénk egy kicsit együtt ünnepelni.

A vendégeket a szlovén kormány határon túli hivatalának titkára is köszöntötte, aki a nemzeti identitás és kultúra nagyköveteinek nevezte a nemzetiségi közösségeket, majd a helyi önkormányzatok vezetői anyanyelvükön üdvözölték a több száz jelenlévőt. A Nemzetiségi napot Koczka Tibor alpolgármester nyitotta meg.

Koczka Tibor alpolgármester
Mi, szombathelyiek milyen szerencsések vagyunk, hogy a városunkban élő nemzetiségek nem karba tett kézzel, hátradőlve ülnek, hanem folyamatosan és aktívan tesznek azért, hogy hagyományaikat megőrizzék, és azokat átadják az utókornak.

A köszöntők után a horvát, német, szlovén és roma hagyományőrző csoportok adtak ízelítőt népdal- és néptánc-hagyományaikból, de felléptek a legkisebbek is, köztük a horvát iskola elsősei.

Skrapits László elnök, Szombathelyi Horvát Önkormányzat
Most indult el az általános iskola első osztálya és most ezen a rendezvényen bemutatkozhatnak. Remélem, nagyon szépen sikerül nekik.

A műsorokkal párhuzamosan népi mesterségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők. Így a Rábavidéken régóta ismert papírvirág-készítést is meg lehetett tanulni.

Doncsecz Józsefné Apátistvánfalva
Papírvirágokból csináltak koszorút, sőt még a menyasszonyoknak csokrot is, ez a hagyomány nálunk a mai napig is él, csak úgy, hogy készítjük, már nem csinálunk koszorúkat temetésre, csak mint hagyomány él, és ezt próbáljuk meg átadni a fiataloknak.

Egymás hagyományainak megismerése mellett jó alkalom volt ez a nap a nemzetiségeket érintő kérdésekkel, a kultúra továbbadásával kapcsolatos tapasztalatcserére is.