Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Nemzetiségi nap

Adásban volt: 2018. szeptember 10.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Több száz érdeklődőt vonzott a tizenötödik nemzetiségi nap a Vasi Skanzenben. A rendezvényt kulturális programok színesítették. A szervező ezúttal a Roma Nemzetiségi Önkormányzat volt.

Cigány dallamok csendültek fel szombat délután a Vasi Skanzenben, így kezdődött a 15. Nemzetiségi nap, amelyen a Szombathelyen élő szlovén, horvát, német  és roma nemzetiséghez tartozók mutatkoztak be.

Koczka Tibor - alpolgármester
„Boldogság tölti el az ember szívét és mosoly ül az ember arcára, ha a szombathelyi Nemzetiségi Napra kilátogat. Boldogság tölti el, mert elég csak a jelenlévőkön végignézni, és mindenki számára világossá válik, nemzeti öntudatukban erős, hagyományaikat és kultúrájukat szerető, tisztelő, ezért azt büszkén ápoló emberek éves összejövetele ez.”

A köszöntők után a színpadot az óvodás csoportok vették át.

Takátsné Tenki Mária - elnök, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
“A Szombathelyi Nemzetiségi Önkormányzatok munkáját nem csak az iskolák, anyanyelvi iskolák, illetve óvodák támogatják, akiknek a műsorait itt most láttuk, hanem nagyon-nagyon eredényesen működő kultúrális és sport civilszervezeteik is, akik szervesen kapcsolódnak a munkájukhoz. Minden évben ezek a civilszervezetek pályázatot nyújtanak be a társadalmi kapcsolatok bizottságához, és mi támogatjuk a munkájukat, és ezzel is támogatjuk a nemzetiségi önkormányzatokat.”

A  szervezők a gyerekeknek csillámtetoválást és ugrálóvárat kínáltak, az ügyesebbek pedig  megtanulhattak papírsárkányt készíteni és papírvirágot hajtogatni.

Németh Gyuláné
“A Rába-vidéken hagyományosan szokott készülni, sok-sok évvel ezelőtt, és hagyományőrzés céljábol készítjük most mi most itt a papírvirágokat.”

Az igazi roma zenéről a Romano Ritmo zenekar gondoskodott.

Valentin Károlyné - elnök, Roma Nemzetiségi Önkormányzat
“Ez a tizenötödik nemzetiségi nap az én számomra, illetve a Kisebbségi Roma Önkormányzat számára azért volt fontos, illetve meg szeretném jegyezni, hogy most a Kisebbségi Önkormányzat szervezte a Nemzetiségi Napot, hogy együtt hogyan tud élni a négy nemzetiség.”

A találkozó évről évre lehetőséget ad a tapasztalatcserére, más nemzetiségek hagyományainak megismerésére.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
“A múzeum feladatából fakadóan, a sokféleség megőrzését hivatott, minden nap, minden tevékenységéből megtenni, ez legyen a tárgyaknak, de adott esetben eszméknek, társadalmi mozgalmaknak, vagy éppen a megyére jellemző társadalmi mozgalmaknak megőrzése is, és hát azzal, hogy mi a házigazdáji is vagyunk, legalább is úgy érezzük ici-picit hozzájárulunk ahhoz, hogy ez a sokszínű társadalmi berendezkedés, és a nemzetiségek, a maguk színes kultúrájával, nyelvével, szokásaival, nem csak a múltba, hanem a jövőben is megmaradjanak.”

A jó hangulatú rendezvény ismét bebizonyította, hogy jól megférnek egymás mellett a különböző nyelvű és kultúrájú nemzetiségek.

2018. szeptember 10.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében