Hírek

Nemzetiségi önkormányzati választási tudnivalók

2019. szeptember 04., 14:34

Nemzetiségi önkormányzatokat azokon a településeken választhatnak, ahol a 2011-es népszámláláson legalább 25 fő egy adott nemzetiséghez tartozónak vallotta magát. Ebbe a körbe tartozik Szombathely is, ahol horvát, szlovén, roma és német önkormányzati választás lesz.

Nemzetiségi önkormányzati választási tudnivalók

Október 13-án a helyhatósági mellett nemzetiségi önkormányzati választást is tartanak Szombathelyen, amelynek előkészítése javában zajlik.

Károlyi Ákos vezető, Helyi Választási Iroda
Azok a szombathelyi választópolgárok, akik valamilyen nemzetiséghez tartoznak és szeretnének ezen a választáson részt venni, szeptember 27-ig kérhetik a nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételüket, itt a helyi választási irodánál. A jelen állás szerint 832 fő szerepel a nemzetiségi névjegyzékben összesen. Szombathelyen négy nemzetiségre lehet szavazni, attól függően, hogy ki melyik nemzetiséghez  tartozik: horvát, szlovén, német és roma jelölölő szervezet jelöltjeire lehet voksot adni.

A nemzetiségi  névegyzékbe való felvételt az érintettek kérelmezhetik online, személyesen, vagy  levélben is. Ez esetben csak azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akik az adott nemzetiségi névjegyzékében regisztráltak. Jelöltet is csak ők ajánlhatnak.

Károlyi Ákos vezető, Helyi Választási Iroda
Jelen pillanatban zajlik az aláírásgyűjtés, ugyanúgy, ahogy a polgármesterjelöltnél, egyéni képviselő jelöltnél itt is meg kell szerezni a szükséges ajánlást ahhoz, hogy a jelölő szervezetet jelöltet állíthasson az október 13-i választáson.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléséhez a nemzetiségi névjegyzékben szereplők öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges. A jelöltállítás határideje – az önkormányzati választáshoz hasonlóan - szeptember 9-e. Ezt követően dől el az, hogy a választáson a települési képviselők mellett mely nemzetiségek területi, illetve országos listájára voksolhatnak a szombathelyi polgárok. A megválasztható képviselők száma a névjegyzékben szereplők számától függ. A települési nemzetiségi választáson azok a jelöltek lesznek a képviselők, akik a legtöbb szavazatot kapják. A területi és országos listák a rájuk leadott szavazatok arányában szereznek mandátumot. Szombathelyen a levéltár épületében alakítják ki a nemzetiségi szavazókört.