Hírek

Nemzetiségi önkormányzatok

2014. október 22., 19:25

Megtartották alakuló ülésüket Szombathely nemzetiségi önkormányzatai kedden a Városházán. Az 548 szavazásra jogosult nemzetiségi választópolgárból 341-en járultak az urnához október 12-én, vasárnap. A nemzetiségi szavazókörben rendben zajlott le a választás.

Nemzetiségi önkormányzatok

A romák négytagú önkormányzatot alakíthattak, minden képviselőjük a HÁROFIT színeiben nyert. A legtöbb érvényes szavazatot Vajda Rudolf kapta, őt követte Forgács Károlyné, Vajda László Orfeusz és Ferkovics József.

Vajda László Orfeusz – elnök, Szombathely MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzat
„Szeretnénk mindenképp foglalkoztatás terén, amennyiben ebben részt tudunk vállalni. Szeretnénk ebből a szerepünket kivenni, ahogyan folyamatosan már az elmúlt időszakban is megtörtént ez, szeretnénk ezt a hagyományt folytatni tovább.”

A német nemzetiségi önkormányzat háromtagú, képviselőik a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetsége színeiben indultak. Az érvényes szavazatok számát tekintve Zielbauer György, Friedl Tamás és Unger Bernadett kapott mandátumot.

Friedl Tamás - elnök, Szombathely MJV Német Nemzetiségi Önkormányzat
„A kultúra, az anyanyelv megőrzése az egyik legfontosabb feladat. Ezt ugye az intézményeink, két óvodán és az iskolán keresztül tudjuk a legjobban gyakorolni, de hát az anyanyelv kultúrájának megőrzése a táncra, a dalokra is kiterjed. Ebben van még mit pótolnunk itt Szombathelyen.”

A horvátok három képviselője a Magyarországi Grádistyei Horvátok Egyesülete, a Muramenti Horvátok Egyesülete és az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság jelöltjeként nyert mandátumot. A legtöbb érvényes szavazatot Skrapits László kapta, mögötte Horváth Jánosné végzett a második helyen és Jurasits Ferenc lett a harmadik mandátumot szerző képviselő.

Az ugyancsak háromtagú szlovén mezetiségi önkormányzat képviselőit a Magyarországi Szlovének Szövetsége adja. Négy jelölt közül Mukicsné Kozár Mária, Cser Rudolf és Braunstein Anna kapott képviselői megbízatást.