Hírek

Nemzetiségi regisztráció

2010. június 07., 17:10
Kipostázták a őszi önkormányzati választásokra vonatkozó nemzetiségi regisztrációs lapokat Szombathelyen. Azok a választópolgárok küldhetik vissza az adatlapot, akik az idehaza élő 13 nemzetiség valamelyikéhez tartozónak vallják magukat, és képviselőt választanának a kisebbségi önkormányzatba. A regisztrációs lapokat július 15-ig kell eljuttatni a jegyzőhöz.
Nemzetiségi regisztráció

Horváth Gyula Vladimir négy éve a szombathelyi horvát kisebbségi önkormányzat képviselője. Azt mondja azért vállalta, hogy segítsen a horvát nemzeti identitás és a hagyományok megőrzésében. Barátai, ismerősei között sok magyar is szimpatizál velük, akik ugyancsak kérhetik felvételüket a választói névjegyzékbe.

Horváth Gyula Vladimir - képviselő, Szombathelyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat

"A horvátokkal azért szimpatizálnak, mert megszerették a jellemző tulajdonságaikat, a jókedvüket, vidámságukat." Szombathelyen négy kisebbségi önkormányzat működik, a horvát mellett a szlovén, a német és a cigány. A horvát a legnépesebb kisebbség a városban, becslések szerint 1500-an vannak."

A legutóbbi népszámláláskor 380-an vallották magukat horvátnak, az előző választásokon azonban csak 280-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.

Skrapits László - elnök, Szombathelyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat

"Nem tudom, hogy ez mitől van, talán a történelmi múltból fakadóan még mindig tartanak az emberek a retorzióktól, nem merik vállalni és nyilvántartásba vetetni magukat."

Ha legalább 30 választópolgár regisztráltatja magát, a kisebbségi választást is megtartják az önkormányzati választások napján. Egy külön szavazókörben lehet majd vokolni a jelöltekre. A nemzetiségi önkormányzatokba 5 képviselőt juttathatnak be a választópolgárok.