Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Nemzetközi színházi workshop

Adásban volt: 2018. május 23.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Magyarországon először Szombathelyen volt látható a holland De Toneelmakerij ifjúsági színház, a fiatalok radikalizációját bemutató előadása, Nadia címmel. A Weöres Sándor Színház tavaly év végén csatlakozott a 40 színházat tömörítő Európai Színházi Konvencióhoz. A tagság számos előnnyel jár, hiszen a nemzetközi együttműködés révén új projektek jönnek létre.

A két, 15 éves lány legjobb barátnők. Az internet a mindennapjaik része. Míg Anna az egészséges életmódról blogol és sikeres, Nadia egyre furcsábban viselkedik. Megismerkedik egy kalifátusból származó fiatalemberrel, aki megérti a lány magányát, és barátság utáni vágyakozását, de meg is változtatja őt. A két tinédzser kapcsolatát ez próbára teszi.

Paulien Geerlings – dramaturg, De Toneelmakerij
Eredetileg osztálytermi színháznak indult ez a projekt. Arra a kérdésre kerestük a választ, azok a tinédzserek, akik Nyugat-Európában születnek, miért hagyják el az országukat és mennek a kalifátusba az ISIS hívására. Az európai színházi konvenció felkarolta ezt az ötletet, és egy drámapedagógiai együttműködés alakult ki ebből.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház tavaly év végén csatlakozott a 40 színházat tömörítő Európai Színházi Konvencióhoz és a Young Europe III. programhoz is. Az együttműködés során a düh témáját feldolgozó ifjúsági előadást hoz létre a berlini Deutsches Theaterrel és az amsterdami De Toneelmakerijjal.

Németh Károly – produkciós menedzser, Weöres Sándor Színház
Nem nevezném dokumentarista színháznak, amit mi most elkezdünk ezzel az ifjúsági projekttel. Kutatási alapú színháznak nevezzük. Azért nevezzük így, mert nem egy kész, írott művet fogunk majd feldolgozni színpadon, hanem előzetesen egy témát járunk körbe. Ez a három színház megpróbál a fiatalokhoz eljutni, kérdéseket intézni hozzájuk.

A programhoz kapcsolódóan mini novellaíró pályázatot is hirdetett a színház a 15-17 éves fiatalok számára „Családom és egyéb állatfajták” címmel. Vas megyéből 8 pályamunka érkezett a felhívásra. Déri Anna alkoholproblémákkal küzdő apja történetét dolgozta fel nyertes írásában.

Déri Anna
Az emberekben találok mindig reményt arra, hogy erősebb és erősebb legyek, és most már nincsen olyan akadály előttem, ami – úgy érzem, hogy – megállíthatna. Most már tudom, hogyan kezeljem a problémákat, és ilyen szintű sem állíthat meg.

Az európai együttműködés keretében a Weöres Sándor Színház egy nemzetközi workshopnak ad otthont május 22-től 25-ig, amelynek központi témája a kutatási alapú színházi előadás létrehozása.

2018. május 23.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében