Hírek

Népesedési világnap

2018. július 11., 13:33

Az ENSZ 1989-ben nyilvánította népesedési világnappá július 11-ét, tekintettel arra, hogy a Föld népessége két évvel korábban ezen a napon érte el az 5 milliárd főt. 2018. július 1-jén a világ népessége már meghaladta a 7,6 milliárdot. Szombathelyen is fokozatosan emelkedik a születésszám, igaz, csak lassan. A halálozások száma csökkent.

Népesedési világnap

Csekély mértékben ugyan, de fokozatosan emelkedik a születések száma Szombathelyen: 8-9 évvel ezelőtt kezdődött ez a tendencia, amelynek eredményeként most több mint 1600 édesanya szül évente a Markusovszky Kórházban. Ez 100-150 szüléssel több, mint az elmúlt években.

Koppány Csaba - osztályvezető főorvos, Szülészet-nőgyógyászati Osztály, Markusovszky Kórház
“Ugye ez a szülésszám, a születésszám ennél magasabb, mert ikerszülések, ikerterhesség is van, és hát ugye ez a lombikbébi-program segítségével egyre jobban kiterjeszkedik. Évente 40-50 ikerszüléssel találkozhatunk.”

Ebben az évben még nem születtek ikrek a kórházban. A korösszetétel is változott: a szülő édesanyák többsége már 30 év feletti. Újabb jó hír, hogy csökkent a művi terhességmegszakítások száma a Markusovszky Kórházban. Az anyakönyvi hivatalban pedig kiderült, hogy a halálozási ráta is csökkent Szombathelyen.

Császárné Lizicska Erika -  anyakönyvvezető, Általános Hatósági Iroda
“Kis mértékű csökkenés tapasztalható. 2016-ban a halálesetek száma 2231 volt míg 2017-ben ez 2114-re csökkent. A haláleset számának alakulása 2018 év első félévében megegyezik az előző év azonos időszakában anyakönyvezett halálesetekkel.”

Az elmúlt évekhez képest egyre többen távoznak fiatalon: többségük halálos baleset következtében veszíti életét.