MNB - 2
MNB

Hírek

Néprajz konferencia

2013. november 07., 15:12

A szabadtéri néprajzi múzeumok kiemelt feladata a megyékre, tájegységekre jellemző kulturális sokszínűség bemutatása. A néprajzos szakemberek erről a témáról egy nemzetközi konferenciát rendeztek a Savaria Múzeumban.

Néprajz konferencia

1973. augusztus 20-án, 40 éve nyitotta meg kapuit a Vasi Skanzen. Legfontosabb célja, hogy bemutassa, miként éltek Vas megye falvaiban az emberek az elmúlt kétszázötven évben. A régi korok paraszti világa, a nyugati határvidék sokszínű néprajzi és természeti öröksége elevenedik meg a több hektáros területen. A vallási, nyelvi, építészeti és egyéb szokásokat, hagyományokat tekintve Vas megyében nem csak tájegységenként lehet különbséget tenni, hanem akár falvanként is. Ezt a sokszínűséget mutatja be a Vasi Skanzen.

Horváth Sándor - néprajzos-muzeológus
“Ha a hagyományos közösségekről beszélünk, falvaink népének kultúrájáról, akkor nem kultúráról, hanem kultúrákról kellene beszélnünk. Mert ahány közösség, annyi kultúra. Minden közösség a maga arcára alakítja a maga kultúráját, amelyikből él, amelyik fenntartja azt a közösséget.

Az ország többi szabadtéri néprajzi múzeuma is a kulturális sokszínűség megőrzését, bemutatását tekinti feladatának. A Savaria Múzeumban - a Tudomány Napjához kapcsolódóan - rendezett konferencián magyarországi, illetve határokon túlról érkezett szakemberek mutatták be saját gyakorlataikat.  

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
“Az idei mottó az élő tudománynak a bemutatása a közönség felé. Vasi Skanzen is a magyar népi életnek a tudományszintű bemutatása, úgy, hogy ezzel a hétköznapi ember is tudjon mit kezdeni.”  

A Savaria Múzeum dísztermében a régi, falusi élet mindennapjai elevenednek meg: kinagyított képeken. Ez a Skanzenben látható Falu-Képek című nagyszabású tárlat ikerkiállítása, amely február 21-ig látható.