Hírek

Népszerű a Külföldi Nyelvtanulási Program

2020. február 17., 14:34

Rendkívül népszerű az idén először megvalósuló Külföldi Nyelvtanulási Program a szombathelyi középiskolákban. A 9. és a 11. évfolyamos gimnáziumi és szakgimnáziumi diákok 2 hetes nyelvtanfolyamon vehetnek részt nyáron Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban, Máltán vagy Németországban. A program teljes költségét az állam fizeti, az utazástól és az ellátástól a nyelvtanfolyam díján át a gyerekek költőpénzéig.

Népszerű a Külföldi Nyelvtanulási Program

Angol nyelvi óra a Bolyai Gimnáziumban. A diákok vizsgafeladatokat oldanak meg és a szóbeli kommunikációt gyakorolják. A 9. és a 11. osztályosoknak erre idegen nyelvi környezetben is lehetőségük lesz, nyáron bármelyikük részt vehet egy 2 hetes külföldi nyelvtanfolyamon. 90 százalékuk döntött úgy: nem hagyja ki ezt a lehetőséget. Sára Írországba utazik júliusban.

Leszkóczi Sára
Már megvan egy B2-es nyelvvizsgám, így remélem, hogy a C1-es nyelvvizsgához ez sokat tud hozzátenni, és segíthet 14:14 emellett úgy gondolom, hogy 2 hetet eltölteni egy ilyen gyönyörű országban szuper 14:21

A diákok eldönthetik, hogy egyénileg vagy csoportosan szeretnének utazni. Ez utóbbi esetén az iskola feladata a szervezés és a külföldi nyelviskolával való kapcsolatfelvétel. A programot támogató Tempus Közalapítvány honlapján tették közzé a választható, több száz minősített nyelviskolát,  amelyek az oktatás mellett a szállásról, az ellátásról és a szabadidős programokról is gondoskodnak. .

Virághné Szalai Zsuzsa angoltanár
Nagyon sok délutáni programot ajánlanak, ezek között vannak sportprogramok, vannak kulturális programok, kirándulások, általában a fővárosba, de vannak kisebb települések… esti programok, nyitó és záró rendezvények 05:59

A programot teljes egészében az állam finanszírozza. A nyelviskolák tanulónként maximum 1500 eurót kapnak a képzés, a programok, a szállás és a teljes ellátás fejében, a diákoknak pedig fejenként legfeljebb 234 ezer forintot utalnak: ebből kell kigazdálkodniuk az utazást, a biztosítást és a költőpénzt.  

A Horváth Boldizsár Szakgimnázium diákjainak fele is utazik. A legnépszerűbb úticél Málta, de mennek Angliába, Írországba és Ausztriába is. Míg a bolyaisok családoknál, ők kollégiumban laknak majd.

Baranyai Dominik
Szeretnék nyelvvizsgát tenni, ami szükséges a továbbtanulásomhoz, szeretnék továbbtanulni, mint informatkus, és úgy gondolom, hogy külföldön lehet a legjobban megtanulni folyékonyan beszélni és megérteni más embereket. 07:29

A program 500 ezer forinttal támogatja a kísérőtanárok utazását.

Bedők László némettanár
Az állam finanszírozza, tehát ezért a pedagógus juttatást kap, tehát ez mindenképpen vonzó az adott fizetése mellett, tehát csak előnnyel jár. 09:34

A támogatási kérelmet a program weboldalán kell benyújtani, a februárban megnyíló pályázati felületen.

A Külföldi Nyelvtanulási Program célja a fiatalok nylebtudásának fejlesztése mellett motivációjuk növelése, nyelvhasználati gátlásaik oldása és a tapasztalatszerzés idegen nyelvi környezetben.