Hírek

Népszerű az ingyenes jogi tanácsadás

2018. október 18., 13:38

Uniós támogatással 2016-ban 136 településen nyíltak meg a Jogpontok. Szombathelyen 3 irodában kaphatnak segítséget a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt munkajogi, társadalombiztosítási, vállalkozási és cégjogi, valamint adójogi ügyekben. Az eddigi tapasztalatokat sajtótájékoztatón ismertették.

Népszerű az ingyenes jogi tanácsadás

Puskás Tivadar
Mindenféle ingyenes jogi tanácsot jelent ez.

Sajtótájékoztatón méltatta Puskás Tivadar polgármester az ingyenes jogi szolgálatot. Vas megyében 7 településen, Szombathelyen pedig 3 irodában várják az érdeklődőket a Jogpontok. A megyeszékhelyen csak idén már 1300-an kértek segítséget. Az ügyfelek több mint kétharmada országosan és itt is munkajogi kérdésekkel érkezik.

Szabóné Tuboly Andrea – ügyvéd, Jogpontok
Olyan munkaterhet ró a munkáltató a munkavállalóra, amit nem tud ellátni egészségi állapotára, korára, nemére tekintettel, ezeket a feladatokat ha nem végzi el, olyan hátrányokat helyez kilátásba a munkáltató, hogy a jogellenesség megtörténik.

Például azonnali hatállyal megszünteti a munkáltató a dolgozó munkaviszonyát, vagy más munkakörbe helyezi, sőt előfordulnak szexuális zaklatás miatti panaszok is – mondta el a Jogpontok szombathelyi tanácsadója. Az uniós támogatással működő nyugat-dunántúli irodáktól 3 év alatt harmincezer ügyben kértek segítséget a munkavállalók és a munkáltatók is.

Bernáth Ildikó – nyugat-dunántúli kontroller, Jogpontok
Négy szakmai területen kereshetik meg munkatársainkat az érdeklődők munkajog, társadalombiztosítási jog, vállalkozási-cégjog, illetve adójog, akinek ehhez kapcsolódó kérdése van, megkeresheti munkatársainkat.

Ha a munkaszerződéseket szabályosan kötik meg, és az abban foglaltakat be is tartják, az a gazdaság kifehérítését is szolgálja. Leginkább a munkavállalók érdekei sérülhetnek – mondta el a sajtótájékoztatón a szakember, így jellemzően ők kérnek segítséget a Jogpontok ügyvédeitől. A szolgálat másik ága az alternatív vitarendezési fórum, amely egy egész kollektíva érdekeit képviselő szakszervezet, vagy üzemi tanács konfliktusát segít rendezni, vagy inkább megelőzni a munkáltatóval.