Hírek

Neumannosok az Abért-tónál

2017. március 22., 12:38

Az Abért-tónál jártak rendhagyó osztályfőnöki órán a Neumann János Általános Iskola tanulói. A Víz világnapján az árvízvédelemről is hallhattak érdekességeket a gyerekek.

Neumannosok az Abért-tónál

"A víz világnapja."

Ebből az alkalomból vonatozott el a 140 neumannos diák a lukácsházi víztározóhoz. A 3., 4. osztályosok közül többen már nem először sétáltak a tó partján.

Norcen Noel - tanuló, Neumann János Általános Iskola
“Anyukámmal, a kistesómmal és anyukám barátjával szoktunk ide járni, hétvégenként. Nagyon szeretjük, mert békés és szép a táj. Olyan egy óra körül szoktuk körbejárni ezt az egész tavat.”

A gyerekek nem csak körbejárták a tórendszert, hanem a vízügyi szakemberektől érdekességeket tudhattak meg az Abért-tó történetéről, a völgyzáró gátról és az árvizekről is.

Némethné Palotás Erzsébet - vízrendezési ügyintéző, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
“Képeket szeretnék mutatni nekik, kis tájékoztató füzetet szeretnék kiosztani nekik, valamint itt a táblánál ismertetném a létesítményeket, ez olyan negyed órás, 20 perces beszámoló lenne.”

Még térképet is kaptak a kisdiákok: ezen a tórendszer mellett kanyargó Gyöngyös patak melletti tanösvényt is megtalálhatják, amit később - akár családostul - bejárhatnak.

Horváthné Tóth Tímea - vezető, ÖKO Kör, Neumann János Általános Iskola
“Iskolánkban nagyon, nagyon fontos a gyerkeek környezeti nevelése, és egy nem titkolt célunk az is, hogy otthon a gyerekek a szülőknek mesélnek erről, így aztán vélehetően egyre több család lesz az, aki szintén ellátogat ilyen helyekre.”

A mintegy másfél órás rendhagyó osztályfőnöki óra után egy vetélkedő is várt a gyerekekre. Az Abért-tóhoz két évente hozzák el a tanárok a diákokat a víz világnapján. Ezen a napon jövőre a Vízműtörténeti Múzeumba látogatnak el.