Hírek

Nincs influenzás beteg a megyében - ezt mutatják a figyelőszolgálat adatai

2011. november 29., 23:10

A gyanús tünetekkel orvoshoz forduló páciensek mintáit laborban elemzik, a vizsgálatok egyelőre nem mutatták ki a vírus jelenlétét. A lázzal járó hurutos esetek száma is száz alatt marad. Ha lesz is járvány, annak csúcspontja az előző évek tapasztalatai alapján csak január közepére várható.

Nincs influenzás beteg a megyében - ezt mutatják a figyelőszolgálat adatai

A megye közel 64 ezer lakosát monitorozza az influenza-figyelő szolgálat, amelyben több mint 40 háziorvos vesz részt. Jelentéseikben hétről hétre összesítik a gyanús tünetekkel jelentkező betegeket. A vírus jelenlétét eddig egyetlen mintában sem mutatták ki - mondja a megyei tiszti főorvos.

"Laboratóriumban sem sikerült ezeket az eseteket igazolni, nem sikerült a vírust kimutatni még."

Meghűléses esetek, bakteriális fertőzések előfordulnak főleg gyerekeknél és a fiatal felnőtteknél, de ezek száma sem jelentős.

Dr. Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos
"Lázas, köhögős, hurutos betegségek száma nem éri el a százat. Így azt mondhatjuk, hogy közel sincs még járvány."

Megkezdődött az ingyenes vakcinára jogosultak oltása, 33 ezer oltóanyag került ki a háziorvosokhoz. A város egyetlen oltópontja a MÁV rendelőben működik, eddig közel 70-en fordultak meg itt, valamivel kevesebben, mint tavaly. Ha a lakosság 70 százaléka védettséget szerez a vírus ellen, elkerülhető a járvány - mondja az igazgató.

Dr. Kovács Lajos - igazgató, Vasútegészségügyi Kft.
"Nálunk a 18 év felettieket oltjuk. Ajánlott még a 60 év felettieknek, ehhez kétféle oltóanyag áll rendelkezésre."

Az oltópont az eredeti tervek szerint december végéig működik, de a szezon eltolódása miatt nem kizárt, hogy tovább is nyitva tart majd.