Hírek

Nincs katasztrófaveszély

2011. január 11., 17:23

Szombathelyen nincs katasztrófaveszély, de a biztonságot még lehetne növelni - erre jutott a három hónappal ezelőtt felállított munkacsoport. 

Nincs katasztrófaveszély

A polgármester - aki egyben a helyi védelmi bizottság elnöke is - a devecseri iszapkatasztrófa után hívta össze a védekezésben résztvevő szervezetek vezetőit, hogy felmérjék a lakosságot veszélyeztető körülményeket.

Kevés az esély arra, hogy Szombathely környékén földrengés, földcsuszamlás vagy gázvezeték robbanás történjen - erre jutottak a kockázatokat felmérő szakemberek. De vizsgálták például a levegő- és vízszennyezés, az árvíz, és a rendkívüli időjárás okozta katasztrófahelyzetek esélyeit is. Ez sem számottevő. 

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"A legnagyobb veszélye az árvíznek volt, de a lukácsházi tározó megépítésével ez jelentősen lecsökkent. Ha a dozmati tározó is megépülne, ez a probléma elfelejthető lenne Szombathelyen."


A szakmai stáb munkája nem fejeződött be a veszélyek felmérésével.

Boór Sándor - védelmi referens
"Bizonyos feladatok következnek most, intézkedési tervet kell készíteni, és a feladatok mellé felelős személyt, és ha szükséges, pénzt kell rendelni, hogy ezeket a feladatokat ki tudjuk pipálni."


A polgármester szerint több törvényt és rendeletet is módosítani kellene a hatékonyabb védekezés érdekében. Szombathelyen például 14 üzem működik, ahol veszélyes anyaggal dolgoznak, de az anyagok mennyiségéről egyetlen hatóságnál sincs pontos nyilvántartás. Többek között ezen is változtatni kellene - mondják a szakemberek.