Hírek

Nem lesz szintetikus vegyület a cumiban

2011. február 17., 16:53
Tilos lesz szintetikus vegyületet felhasználni a cumisüvegek gyártásakor. Az uniós irányelv március 1-jén lép hatályba, de az ország legnagyobb cumigyára nem használ ilyen anyagot. Vaskeresztesen évente 5 millió cumisüveg készül, és a gyár 337 embernek adnak munkát.
Nem lesz szintetikus vegyület a cumiban

A tiltólistára került anyag nélkül készült cumisüveg ugyan egy kicsit opálosabb, de semmilyen káros vegyületet nem használtak a gyártásánál. Pedig a biszfenol-A-t az iparban széles körben alkalmazzák, korábban a cumisüveggyártók is előszeretettel használtak. Egészen mostanáig. Egy uniós irányelv szerint ugyanis március 1-je után nem lehet BPA tartalmú cumisüvegek gyártani, június 1-jétől pedig tilos lesz értékesíteni az Európai Unió területén ilyen cumisüveget.
Ez a legfőbb oka annak, hogy a termékei jelentős részét Észak-Amerikába exportáló vaskeresztesi MAM gyár nem várta meg az európai uniós rendelkezést, s ma már egyetlen bébitermékéhez sem használ biszfenol A- t.

Kiss Katalin ügyvezető, MAM Hungária-Bamed Ag
"Amikor az Egyesült Államokban illetve Észak - Amerikában ez a törvény életbe lépett, akkor mi már készen álltunk a technológiával. Először csak a cumisüvegeknél, aztán fokozatosan kivontuk minden bébitermékünknél azokat a műanyagokat, emely ezt tartalmazta, ma már nincs egy termékünkbe se."

Az átállás nem volt könnyű, ugyanis a biszfenol-A mentes termékek gyártása speciális technológiák követel. Az ügyvezető ennek ellenére azt mondja megérte a váltás, hiszen a cégnek alaposan megnőtt a rendelésállománya.