Hírek

Növekvő vadveszély az utakon

2019. július 31., 14:27

Július közepétől augusztus végéig tart az őzek párzási időszaka, ilyenkor megnő a vadveszély az utakon. Az állatok kevésbé óvatosak, a legváratlanabb pillanatokban, fényes nappal is az autók elé ugorhatnak. Épp ezért a közlekedésben fokozott odafigyelés ajánlott ezkben a hetekben.

Növekvő vadveszély az utakon

Vadveszélyt jelez ez a tábla a bucsui elkerülő úton. Több kilométer hosszan, az erdősávok és a szántóföldek mentén váratlanul autó elé ugorhatnak az állatok. Most pedig különösen oda kell figyelni, hiszen az őzek nászának időszaka van.

Gagyi István - elnök, Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete
"A suta keresi a párját, a bak ugyanígy, és köröket írva le üldözik egymást, amíg meg nem történik az aktus. Ilyenkor elmennek a takarásból nem figyelnek a veszélyforrásokra, ez napszaktól független, ilyenkor sok az őzelütéses baleset. Vas megyében 180-190 regisztrált ütközés van évente."

Ennek kétharmada őzelütés. Az üzekedési időszakban Vas megyében is több vadbaleset történik, nagy részük anyagi kárral jár, személyi sérülés ritkábban fordul elő.

László Péter - közlekedésrendészeti osztályvezető, VMRFK
"Amennyiben anyagi kárral végződik, elég, hogy ha a vadásztársaságot kell értesíti, ha ismerik. Általában nem szokták ismerni, ezért a rendőrséget értesítik, a kollégák kimennek, és a vadásztrásaságot értesítik. A kapitányságon az összes vadásztársaság címe, elérhetősége megvan, jó velük a munkakapcsolatunk."

A közlekedőknek fokozott óvatosság ajánlott ezekben a hetekben.

"Amennyiben meglátják az út mellett a vadat, lényeg a sebesség csökkentése, a kormáényt ne rángassák, ha kell, inkább üssék el a vadat, mert az kisebb sérüléssel jár, mint ha frontális baleset történne."

A vad az állam tulajdona, elvinni bűncselekmény. A rendőrök gyakran találnak elhullott állatot az út mentén, a teherautósofőrök sokszor észre sem veszik, hogy őzet ütöttek el. (4:58) Sok földterületet bekerítenek, a vadak emiatt is rákényszerülnek, hogy az utakon vágjanak keresztül.

Krizsán Zsuzsanna
"A vadásztársaságok a Vas megyei főutak mentén is több helyen szereltek fel ilyen prizmákat az út szélét jelző oszlopokra, ezek úgy verik vissza az autók fényszórójának fényét, hogy abból az erdőbe is jut,m távol tartva így a vadakat az utaktól."