Hírek

Növelni kénytelen bevételeit a kórház

2010. március 26., 15:00
Bővíti térítéses szolgáltatásait a Markusovszky Kórház, megjelent a közbeszerzési felhívás a Szeleste-Csorna M86-os autóút engedélyezési és kivitelezési tervének készítésére. Többek között ezekről a kérdésekről is meghallgattak beszámolót a megyei közgyűlés résztvevői pénteken. Több mint 30 napirendről tárgyaltak a képviselők.
Növelni kénytelen bevételeit a kórház

Előreláthatólag mintegy 10%-kal, azaz mintegy 1 milliárd forinttal csökken az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól származó bevétele a Markusovszky kórháznak ebben az évben. A hiány pótlására a kórház bővíti azoknak a szolgáltatásainak körét, amelyeket pénzért lehet igénybevenni. Kidolgozták például a műtők, rendelők bérbeadásának rendszerét.

Prof.dr. Lakner László, elnök - vezérigazgató - Markusovszky Kórház
"Nekünk 500 millió forint ilyen bevételünk volt, ezt kellene emelni. Az emelt szintű szobáknak a forgalma megnőtt, és remélem ezt tudjuk emelni. De mondom: az OEP hiányt nem tudjuk kipótolni, azt az 1 milliárdot, ami hiányozni fog a kórház költségvetéséből."

A közgyűlés indítványozza annak a kormányrendeletnek az alkotmánybírósági felülvizsgálatát, amely alapján kizárólag az egészségügyi közalkalmazottak kaptak 2010. január-február hónapban 49-49 ezer forintos, egyszeri keresetkiegészítést. Kifogásolják ugyanis, mivel a kórház gazdasági társaság, az itt dolgozók ezt  nem kapták meg.

Beszámoló hangzott el az M86-os és az M85-ös utak építéséről is. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő társaság irodavezetője elmondta: a csornai elkerülő építési engedélye megvan, így kezdődhet ott a területvásárlás, régészeti feltárás. A Szeleste-Csorna közötti szakasznak megvan a környezetvédelmi engedélye, így folytatódhat ennek a résznek a tervezése.

Rékasi Győző, projektiroda vezető - NIF Zrt.
"Az elmúlt hetekben jelent meg a közbeszerzési felhívás az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére. Ennek építése 2013 végére, 2014 elejére várható, hogy befejeződik."

A képviselők elfogadták a megye gyermekvédelmi helyzetéről szóló beszámolót, amelyben szerepel többek között, hogy a gyermekek átmeneti gondozása továbbra is problémát jelent a megyében. A településeken megoldatlan ez az ellátási forma. A közgyűlés támogatta a Vas Megyei Levéltár egyik új pályázatát, amely lehetővé teszi tanórán kívüli foglalkozások megtartását az iskolások számára.