MNB - 2
MNB

Hírek

November 5. - Az európai kereskedelem napja

2011. november 04., 19:33

53 évvel ezelőtt a Római Szerződésben rögzített vámunió teremtette meg a közös piac alapjait, amely 1993-ban az áruk szabad áramlásáról szóló rendelkezéssel teljesedett ki. A tagállamok nemzeti össztermékének egy jelentős részét azóta is az unión belüli árucsere biztosítja.

November 5. - Az európai kereskedelem napja

Az európai kereskedelem napja alkalmából konferenciát szervezett ma a Vas Megyei Iparkamara Szombathelyen, melyre meghívást kaptak a Rijekai és a Burgenlandi Gazdasági Kamara vezetői, tagjai is. Ma Magyarországon több mint félmillió ember dolgozik a kereskedelemben, a szektor jelentősége vitathatatlan - hangzott el a megnyitón.

"Az EU országainak GDP-je 11 %-ban a kereskedelem adja."

A három résztvevő kamara között szoros az együttműködés, több határon átnyúló programot bonyolítanak közösen.

Kovács Vince - elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
"Alkalom ez a mai rendezvény arra, hogy a meglévő kapcsolatokat felelevenítsük, bővítsük, a közös pontokat megtaláljuk, hiszen a világ, a kereskedelem, a gazdaság nap mint nap változik, ezért időnként szükséges a személyes egyeztetés."

A magyar kereskedelem 80 százaléka az uniós belső piacon valósul meg. Egy 2020-ig érvényes intézkedési csomag tovább egyszerűsítené ennek feltételeit.

Gyúró Erzsébet - okleveles közgazda, szakértő, TEAM Europe
"Rendkívül fontos, hogy ebben az egységes térségben határok nélkül kereskedelmet tudjunk folytatni minél egyszerűbb feltételekkel, minél kevesebb adminisztrációval, és a vállalkozások lehetőségeinek könnyítésével."

Horvátország várhatóan jövő nyáron csatlakozhat az Európai Unióhoz. Ettől azt remélik, hogy külföldi tőke áramlik a gazdaságba, fejlődik az infrastúra és a turizmus.

Vinko Micetic - elnök, Rijekai Gazdasági Kamara
"Szeretnénk nagyobb beruházókat megnyerni a rijekai kikötő fejlesztésére. Ez gazdasági kijáratot és egyúttal bejáratot jelenthet, amelyet minden ágazat igénybe vehetne, magyar részről is. Ha régiós tranzit útvonalban gondolkodunk, Rijekát mindenképp számításba kell venni."

A csatlakozás jó lehetőséget teremthet arra, hogy tovább erősítsék, és kiterjesszék a Magyarországgal fennálló kapcsolataikat az ipar, a mezőgazdaság és az idegenforgalom területén.