Hírek

November az első véradók hónapja

2018. november 15., 15:31

Az Országos Vérellátó Szolgálat kampányt indít annak érdekében, hogy minél többen váljanak véradóvá, és azok is jelentkezzenek önkéntes donornak, akik ezt eddig még nem tették meg. Naponta 1800 véradóra lenne szükség országszerte, hogy elegendő vérkészlet álljon rendelkezésre.

November az első véradók hónapja

Évről évre kevesebb az aktív véradó, ez Szombathelyen is érezhető: bőven van még hely a vérkészítmények tárolására szolgáló hűtőszekrényben. A sorkatonaság és a határőrség megszűnése óta egyre csökken a biztos véradók tábora, átlagéletkoruk pedig nő. 1988 óta november 27. a véradók napja Magyarországon, ebben a hónapban azokat kívánják megszólítani elsősorban, akik még soha nem nyújtották segítő karjukat, de szívesen megtennék.  

Lantai Szilvia - intézetvezető főorvos, Szombathelyi Területi Vérellátó
"Első véradás alkalmával azt szoktuk tanácsolni, hogy egy órát szánjanak rá, hogy bőségesen étkezve, bőséges ital elfogyasztása után az adatfelvétel, a vizsgálati procedúra, a véradás és az utána való pihenés, hogy valóban pihenés tudjon lenni."

Minden 18 és 65 év közötti személy, aki egészségesnek érzi magát, és a súlya meghaladja az 50 kg-ot, adhat vért.

"Megnézzük a vércsoportját, és megnézzük a véradó haemoglobinját."

Az előzetes orvosi vizsgálat során hepatitis-, szifilisz- és HIV-szűrés, vérnyomásmérés is történik, így a véradó a saját egészségéről is képet kaphat. Sokan akkor jelentkeznek véradónak, amikor saját bőrükön vagy családtagjuk révén megtapasztalják, milyen nagy szükség van vérkészítményekre a gyógyító munkában.

Monostori Veronika
"Amikor a munkahelyen keresztül felhívnak minket, minden alkalmat kihasználok, hogy jöhessek. Azt gondolom, ez egy apró dolog egy ember részéről, és másoknak rengeteget segíthet. Sajnos a családban édesanyám nagyon sokszor kapott vért, és azt gondolom, így közvetve viszonozni tudja az ember."

Alkalmanként 450 ml vért vesznek le, amiből háromféle vérkészítményt állítanak elő, így egy önkéntes donor három beteg életét mentheti meg. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. A szombathelyi vérellátó minden hétköznap 8-tól 15 óráig várja a véradók jelentkezését, karácsony előtt pedig retro véradást is szerveznek. A novemberi kampány keretében az első alkalommal jelentkező önkéntesek közül három szerencsés wellness-hétvégét nyerhet.