Hírek

Novemberi civil programok

2019. november 05., 12:55

Rajzpályázat és kiállítás, filmverseny és zsidó szabadegyetem, valamint más civil kezdeményezések részleteit ismertették szombathelyi egyesületek képviselői a szokásos sajtóreggelin.

Novemberi civil programok

Régi hagyomány, hogy a Szombathelyi Szépítő Egyesület rajzpályázatot hirdet, amelyet idén Szombathely, a 2000 éves város címmel írtak ki általános és középiskolás gyerekeknek, valamint egyetemistáknak - erről is szó volt a legutóbbi civil sajtóreggelin.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
“November 25-e a beadási határideje. Utána egy szakmai zsűri el fogja bírálni a beérkezett rajzokat, amiből majd december közepén - még a pontos időpont nincsen meg - akkor fogunk kiállítást rendezni a beérkezett pályaművekből. Ami érdekesség, hogy az idei évben először csináltuk meg azt, hogy a pályázatra beérkezett első, második és harmadik helyezett rajzokat továbbküldtük a Város- és faluvédő Szövetségének országos pályázatára.”

Tizenhatodszor lesz Vas-Film jövő tavasszal Vépen, és bár az időpont még távoli, mostantól lehet nevezni az alkotásokkal.

Meskó Krisztián - főszervező, Vas-Film
“Minden évben ismétlem magamat, a dokumentumfilmek ismétlem magamat nagyon jók a Vas-filmen, sok készül egyébként, de animációs filmek is készülnek, gyurmafilmek, de egészen nagy volumenű úgymond akciófilmek is.”

Legfeljebb egyórás filmeket lehet beküldeni a versenyre, amelyről a vasfilm.hu-n lehet tájékozódni.

Így festett tavaly ilyenkor az Iseum: a látványos figyelemfelhívó akciót a Soroptimist International szombathelyi klubja szervezte a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából, és idén is hasonlóra készülnek. A most ötéves szervezet egy másik programot is tervez a közeljövőben.

Hajbáné Varga Lívia - elnök, Soroptimist International Club Szombathely
“Egy ilyen gálavacsorát szerveztünk, amivel próbáltuk, aki az egész idei évi munkánkat segítették, azokat meghívjuk, megköszönjük és magunkat ünnepeljük egy kicsit. Ennek mindenképpen leginkább az az apropója, hogy adománygyűjtés, ilyet évente szervezett egy-két rendezvényünk adománygyűjtés céljából történik. Most egy háromgyermekes családanyát szeretnénk támogatni.”

Sugár Judit hitközségi alelnök a szombathelyi zsidóság programjait ismertette, és az Őszi Zsidó Szabadegyetem szerdánként megtartott, főként vallási témájú előadásait ajánlotta a sajtó figyelmébe. (12.10-) Gazdag lesz a kínálat a Herényiek Házában ebben a hónapban: Nagy Krisztina gasztronómiai, egészség témájú eseményekre, kiállításokra és beszélgetős estekre hívta a közönséget. (10.45-) November 9-én túrák is lesznek: a Borostyánkő Természetbarát Sportegyesület több távon várja a mozogni vágyókat, indulás a Herman iskola elől, részletek a közösségi médiában.