Hírek

Növényvédelmi tájékoztató

2011. január 18., 14:21

Az utóbbi esztendők szélsőséges időjárása komoly kihívást jelentett a gazdák számára, hiszen évről-évre másképp kellett védekezni a különböző fertőzésekkel szemben. Főként emiatt nagy az érdeklődés a mezőgazdaságban alkalmazható új módszerek iránt.

Növényvédelmi tájékoztató

A mezőgazdasági termelők ma zsúfolásig megtöltötték az egyik szombathelyi szálloda különtermét, ahol a növényvédelem legújabb eredményeiről kaptak tájékoztatást.

Az Európai Unióban egyre nagyobb szerepet kap a környezetvédelem, így az elmúlt években sok korszerűtlen növényvédőszert vontak ki a forgalomból. Ez komoly gondot okozott a vasi gazdáknak is - mondják, mert az újabb készítmények kevésbé voltak hatékonyak az itteni időjárási körülmények között. Az új szerek ráadásul jóval többe is kerülnek. A korábbi években az aszály, most pedig a sok csapadék okoz gondot a gazdáknak. Az új vegyszerek kifejlesztésénél viszont nem a szélsőséges Kárpát-medencei időjárási körülményeket vették figyelembe. A gazdák számára az új vegyszerek megismerése mellett fontos az is, hogy tisztában legyenek az alkalmazás részleteivel is. A növényvédelem nélkül ugyanis lényegesen kisebb hozamokat lehet csak elérni, ez pedig nagyobb bevételkiesést okozhat, mint a védekezésre fordított kiadások.