MNB - 2
MNB

Hírek

Növényvédő konferencia

2016. február 11., 16:47

Új növényvédő szerekkel, a jogszabályi változásokkal és hasznos kamarai fejlesztésekkel ismerkednek a Vas megyei gazdák két napon keresztül egy vasszécsenyi konferencián. Nem elég ugyanis a régi tudás: az őstermelőknek korszerűbb szemléletet kell elsajátítaniuk.

Növényvédő konferencia

Hatásosan indult a Vas megyei gazdák és növényvédő szakemberek idei vasszécsenyi tanácskozása. Egy hirhedt növényvédőszerről, a DDT-ről, és elterjedésének későbbi következményeiről szólt a megnyitó.

Vig Károly - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
“Az emberi tevékenységünkkel további problémákat generálunk, amelyekre talán a következő generációs növényvédő szerek, vagy éppen új típusú növényvédelmi technikák adnak csak megoldást.”

Röviden így vázolható fel az a kényszerspirál, amelybe az ember került a kemikáliák használatával a mezőgazdaságban. Idén a kétszáz fős rendezvényen a talaj tápanyag-utánpótlása volt a fő téma.

Both Gyula - elnök, Vas Megyei Növényvédelmi Kamara
“Azért hoztuk ezt a konferenciát létre, tehát hogy egy kicsit tanítani a gazdákat is arra, hogy milyen hatékonyan, milyen új növényvédőszerekkel. S ugye a legfontosabb - már a második évben foglalkozunk a talajokkal, a leglényegesebb dolog a termesztésben a talaj, és annak a kezelése, műtrágyázása, és életben tartása a legfontosabb feladat.”

A fórumon hangsúlyosan szerepelt az integrált gazdálkodás témaköre. Egy uniós irányelv szerint két éve minden gazdától elvárható, hogy a megfelelő helyen a megfelelő fajta növényt termessze, így csökkentve a vegyszerek szükségességét.

Szabó Levente - főosztályvezető-helyettes, Vas Megyei Kormányhivatal
“Jó minőségű fémzárolt vetőmagot kell használni, nagyon oda kell figyelni a talajelőkészítésre, a megfelelő tápanyag-utánpótlásra. Hiszen ennek az egész megközelítésnek az a lényege, hogy ha a növény jó környezetben van és jól érzi magát, akkor erősebb, fittebb lesz, és ezért jóval kevésbé szorul rá majd a kemikáliás kezelésre.”

Ha azonban mégis vegyszert kell alkalmazni, nem mindegy, mit választanak a gazdák. A kínálat évről évre változik. A tanácskozáson szó esett még a közelmúltban megjelent kártevőkről, a jogszabályi változásokról és a növényvédőszerek hamisításának problémájáról is.