Hírek

Nyári bűnmegelőzési akció

2018. július 12., 15:31

Nem megoldás, ha a strandon egy törölközővel takarjuk le az értékeinket tartalmazó hátizsákot – többek között erre is figyelmeztet a rendőrség nyári bűnmegelőzési akcióján. A megye legnagyobb fürdői után Szombathelyre is meghirdették a „Strandparti” elnevezésű programot. Az időjárás itt azonban közbeszólt.

Nyári bűnmegelőzési akció

A közlekedési balesetek sérüléseit előzheti meg, vagy enyhítheti a biztonsági öv használata, erről egy szimulátor segítségével lehetett meggyőződni, a gyerekek pedig többek között a részeg szemüveget próbálhatták ki a bűnmegelőzési strandpartikon. A rendőrök szórólapokon is tájékoztatták a fürdőzőket arról, miként kerülhetik el, hogy a tolvajok áldozataivá váljanak.

Németh Andrea – bűnmegelőzési munkatárs, Vas Megyei Rendőr-főkapitányság
Mindig hangsúlyozzuk, hogy az értékeket rakják be az értékmegőrzőbe, a kulcsot rakják fel magukra, a fürdőruhára, és lehetőleg mindig csak annyi értéket hozzanak magukkal, készpénzt, telefont, tabletet, amiről úgy gondolják, hogy feltétlenül szükséges.

A szombathelyi strandpartit az eső elmosta ugyan, de a Tófürdő elé meghirdetett kerékpár regisztrációs programot így is megtartották. 2015-ben indult a Bike Safe elnevezésű akció, amelynek keretében egy országos adatbázisban rögzítik a biciklik jellemzőit és használóját, így ha ellopják a kerékpárt, könnyebb megtalálni.

Danka Donát
Ide el kell jönni és adnak ilyen matricát, rá kell ragasztani a biciklire, így ha ellopják, be tudják azonosítani. 6.42

A rendőrség bűnmegelőzési akciójának keretében a kerékpár regisztráció ingyenes. A biciklit lefényképezik, és az egyedi azonosító számát is rögzítik. Az adatbázisba akkor is be lehet kerülni, ha valaki nem tudja például számlával igazolni a tulajdonjogát. A vasi rendőrök eddig 700 kerékpárt regisztráltak a Bike Safe programban.