Hírek

Nyári nyelvtanulás

2019. július 19., 19:19

Különösen a diákok közül sokan töltik a nyári szünidő egy részét nyelvtanulással. A legtöbben ilyenkor az intenzív tanfolyamot választják, készülnek a nyelvvizsgára. Népszerűek a nyelviskolák, ugyanakkor ingyenes képzésre is jelentkezhetnek azok, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel.

Nyári nyelvtanulás

Németnyelv-óra az egyik szombathelyi nyelviskolában.

Kis csoportban zajlik az óra, így minden tanuló gyakorolhatja a társalgást is. Bernadett célja a felsőfokú nyelvvizsga megszerzése.

Papp Bernadett
“Nyertem egy külföldi gyakorlati ösztöndíjat Németországba. Nekem már megvan a német középfokú nyelvvizsgám, és úgy döntöttem, hogy ha már elkezdtem, nem érdemes abbahagyni.”

Sára 9-es gimnazista, neki az egyetemi továbbtanuláshoz is kell majd a nyelvvizsga.

Andor Sára
“Tavaly nyáron már megszereztem a középfokú nyelvvizsgát, így idén a felsőfokú nyelvvizsga mellett döntöttem, hogy a nyár egy részét erre áldoznám. Ez fontos lenne az érettségihez, illetve a későbbi továbbtanuláshoz.”

Általában 100-120 óra alatt érik el a tanulók azt a szintet, ami jó alap lehet a sikeres középfokú nyelvvizsgához.

Nagy Mariann - alapító ügyvezető, Smile Nyelviskola
“Ezek a nyelvtanfolyamok szintfelmérővel indulnak, mindenkinek egyénre szabottan. Megnézzük, hogy pontosan honnan indul, milyen előképzettsége van, és ahhoz mérten egyénre ütemezzük mindenkinek a nyelvvizsga-felkészítését.

A nyelviskolákban a csoportos tanfolyamok ára csomagonként változó, de egy intenzív százórás kurzusért akár kétszázezer forintot  meghaladó összeget is fizetni kell.

A Vas Megyei Szakképzési Centrum uniós pályázati forrásból kínál ingyenes idegen nyelvi képzéseket.

Rettegi Attila - főigazgató, Vas Megyei Szakképzési Centrum
“Jelenleg 22 tanfolyam zajlik zömében Szombathelyen, de a megye más városaiban a mi szervezésünkben. Ezek a tanfolyamok 120 órásak, tanúsítvánnyal zárulnak, a cél a szintemelés.

Angolul és németül tanulhatnak a 16 és 65 év közötti, legfeljebb középfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkezők. A nyári tanfolyamokon jellemzően nyelvvizsgára készülő középiskolások vesznek részt.

Szalkay Gergely
"Azért jelentkeztem a tanfolyamra, hogy ősszel le tudjam tenni a nyelvvizsgámat, és tovább tudjak menni egyetemre."

Teket Evelin
"120 órás ez a tanfolyam, négy hétig tart, és napi 6 órát tanulunk."

A képzések folytatódnak, több mint 1500-an vezetnek részt az ingyenes tanfolyamokon.