Hírek

Nyári szociális gyerekétkeztetés

2011. július 01., 16:07

A nyári időszakban megemelkedett a szociális étkeztetést igénybe vevő gyermekek száma, így jelenleg 70 gyerek kap kedvezményes ebédet a városban. A nyári szociális étkeztetésre pályázhattak a hátrányos helyeztben lévő városok, Szombathely azonban nem tartozik ezek közé.

Nyári szociális gyerekétkeztetés

A rászorulók ellátása a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ feladatai közé tartozik, azok igényelhetnek szociális étkeztetést, akik saját maguk és eltartottjaik számára nem tudják biztosítani az egyszeri meleg ételt sem.

Paradicsomleves, hús körettel és salátával, valamint gyümölcs. Ez volt a mai menü a szociális étkeztetés egyik helyszínén.

A város bölcsődéi látják el a rászorulókat. Minden nap délig vehetik át éthordókban a frissen készített ebédet. Van, hogy gyerekek is jönnek, de többségében a szülők veszik át az elkészült ételt, térítési díj ellenében. A jövedelem alapján állapítják meg, hogy ki mennyit fizet gyermeke ebédjéért.

Kulcsár Lászlóné vezető Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
"Leggyakrabban 10-25 illetve 30 forintot kell fizetni egy-egy adagért, ami azt gondolom, hogy igazán elfogadható a szociális rászorultak számára is. Ez nyilván azt is jelenti, hogy a város jelentős mértékben támogatja ezt a fajta ellátást."


Egy napi ebéd egy főre 534 forintba kerül, erre az állam 221 forintos normatívát állapított meg. A fennmaradó összeget a térítési díjból és az önkormányzat támogatásából tudja finanszírozni a központ. Bár jelenleg 70 gyermek vesz részt szociális étkeztetésben, közülük sokan év közben a hétvégeken is kaptak már ebédet. A nyári szünetben a számuk várhatóan még tovább emelkedik.