Hírek

Nyári tábor autista gyermekeknek

2019. július 09., 18:45

Múzeumba mennek, strandolnak és a kalandvárosban játszanak az autizmussal élő gyerekek a nekik szóló táborban. Gyógypedagógusok foglalkoznak velük egy héten keresztül a szervező alapítvány jóvoltából.

Nyári tábor autista gyermekeknek

Délelőtti programjukra készülnek a táborozók az Aranyhíd iskolában.

Ebben a csoportban csak autizmussal élő gyerekek vannak, ők kilencen speciális törődést igényelnek. Van közöttük jól beszélő, integrációban tanuló diák, de van, aki csak kommunikációs kártyák segítségével fejezi ki magát, és érti meg a pedagógust. A reggeli beszélgető körön is ezeket használják.

Kiss Jánosné - autizmus szakos gyógypedagógus
“Én hiába mondom el, hogy mik a múzeumlátogatási szabályok, ezzel plusz információt és plusz támogatást adok nekik, hogy mi az, ami várható, mi az, amire föl kell készülniük, milyen szabályok vannak, amit be kell tartani. Még a jól beszélő, autizmussal élő gyermekeknek is szükségük van vizuális megértés támogatásra.”

A gyerekekkel három gyógypedagógus és két önkéntes segítő foglalkozik egész héten, akik kalandvárosba, strandra is viszik őket. A tábort a PontMás Alapítvány szervezte.

Bárdosi Emőke - gyógypedagógus, autizmus tanácsadó
“Az AOSZ-hoz a Tartalmas pihenés pályázatban írtunk egy rövid programismertetőt, és szerencsére nyertünk hozzá támogatást. Valamint Szombathely Megyei Jogú Város támogatását is élvezzük, Kopcsándi József képviselő úr ajánlotta fel saját keretéből az ide fordítható összeget.”

Nagy szükség volt erre a táborra, hiszen a legtöbb helyen - óvatosságból - nem szívesen vállalják a sajátos nevelési igényű gyerekeket. (4.00-) A 10 éves Pisti az első naptól kezdve jól érzi magát, édesanyja szerint reggel igyekszik minél előbb beérni.

Nagy Istvánné
“Nekünk ez nagyon nagy lehetőség, mert dolgozunk mind a ketten, a férjem ráadásul vidéken, úgyhogy a nyári szünetet nagyon nehéz megoldani, ez azért nagy segítség.”

Ráadásul fizetniük sem kell érte, hiszen a költségeket a támogatások révén a szervezők állják.