Hírek

Nyáron is szükség van véradókra

2019. július 05., 15:43

Júniustól szeptemberig általában csökken az önkéntesek aktivitása, ezért most nyereményjátékkal motiválja őket a vérellátó szolgálat és a vöröskereszt. Szombathelyen nagy érdeklődés mellett  retro véradást szerveztek pénteken.

Nyáron is szükség van véradókra

Ilyen személyre szóló köszönőkártyát kap, aki július elseje és szeptember elseje között vért ad. A rajta lévő kódot aktiválni kell az interneten, a szerencsések sorsoláson értékes nyereményekhez juthatnak.

"Fitneszóra, két fős üdülés, borkóstoló."

Sokan hallottak már a kezdeményezésről, sorra jöttek a véradók pénteken a vérellátóba. Sörrel és zsíros kenyérrel vendégelték meg őket a retro jegyében.

Babós Péter
"A véradás az egy segítség mások számára nyilván, évente kétszer-háromszor, 14-15-ötödször lehettem körülbelül. Segíteni kell, nem?

Nyáron a rendszeres véradók is szabadságra mennek, elutaznak, emiatt csökken az önkéntesek száma. Pedig ilyenkor még több vérkészítményre lehet szükség, mint az év más időszakaiban, hiszen gyakoribbak a közúti balesetek.

Lantai Szilvia - vezető főorvos, Szombathelyi Területi Vérellátó
"Országos szinten 1600-1800 véradó jelenkezésére lenne szükség nem csak nyáron, on block egész évben, a szombathelyi vérellátóban pedig a napi 40 véradó lenne az ideális, akkor nem kellene aggódnunk, hogy mi lesz holnap."

"Neked egy óra, három embernek az élet" - ez a mottója a nyári kampánynak, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára, és arra, hogy ilyenkor is szükség van megfelelő mennyiségű vérre. Minden 18 és 65 év közötti egészséges, legalább 50 kg súlyú ember adhat vért. Tavaly közel 390 ezren nyújtották a karjukat segítő szándékkal, sokan első alkalommal. Szombathelyen jelenleg nincs vérhiány, de a B+ kivételével minden vércsoportból tudnának fogadni. Szükség esetén név szerint hívják be a véradókat.