MNB
MNB - 2

Hírek

Nyílt napot tartottak a 112-es segélyhívó központban

2019. február 11., 14:28

Csak tavaly kétmillió hívást fogadtak a szombathelyi 112-es központban. A tapasztalat alapján azonban ennek mindössze ötöde valódi segélykérés. A segélyhívó szám rendeltetésszerű használata is téma volt azon a nyílt napon, amelyet február 11-én, az Egységes Európai Segélyhívó Szám napján tartottak.

Nyílt napot tartottak a 112-es segélyhívó központban

Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
„A 112 olyan szám, amelyet nyilvánvalóan a gyermekek az első információk egyikeként tanulnak meg.” 1.36

Mindenki számára elengedhetetlen, hogy ismerje azt a számot, amelyen baj esetén segítséget kérhet bárhol Európában. De az is fontos, hogy csak indokolt esetben használják az emberek vonalat. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg az Egységes Európai Segélyhívó Szám napján a programsorozatot a Puskás Tivadar polgármester. Az országban Miskolc mellett Szombathelyen működik 112-es hívásfogadó központ.

Harangozó Bertalan – kormánybiztos, Vas Megyei Kormányhivatal
„Ez egy roppant kemény, embert próbáló szolgálat, még ha látszatra csak hívást kell fogadni.”

A központban dolgozók munkáját a megye kormánybiztosa is megköszönte. Jutalmazták a műszakok legjobbjait, átadták a 2018-as év szombathelyi hívásfogadó operátora címet Horváth Edinának.

Horváth Edina hívásfogadó operátor, Szombathelyi Hívásfogadó Központ
„Nagyon boldog vagyok, nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a díjat. Igazából én már öt éve itt dolgozom, tehát 2013 augusztusa óta, és nagyon szeretem ezt a munkát csinálni. Hivatásnak érzem igazából.”

Szombathelyen tavaly kétmillió hívást fogadtak, de az esetek csak ötödében volt szükség érdemi beavatkozásra, tehát a mentők, a katasztrófavédők és a rendőrök segítségnyújtására.

Balázs Zsolt – vezető, Szombathelyi Hívásfogadó Központ
„A nyílt napnak az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megmutassuk magunkat az állampolgároknak, egy kicsit testközelibbé hozzuk a hívásfogadást, és nem titkolt célunk, hogy azt is megtanítsuk, hogy mikor kell, mikor szabad, és mikor nem lehet hívni a segélyhívó számokat.”

A nyílt napon az érdeklődők kipróbálhatták a hívások fogadását, persze csak tesztüzemmódban. Ez idő alatt a valódi segélyhívások Miskolcra futottak be.

Molnár Alexandra
„Egy műhívást kaptunk, és az ember végül is mennyire nehezen tudja előadni, és ha ideges, mennyire össze van zavarodva, nem tudja kifejezni magát jól.”

Több száz diák, sőt óvodás ismerkedhetett meg a hívásfogadó központ munkájával, de bemutatkoztak a beavatkozó egységek, és a nyílt napon volt elsősegély nyújtási képzés is.

Cili, a mentőkutya és gazdája pedig azt mutatták be, miként indul az állat egy bajba jutott megkeresésére, és hogy jelez, ha megtalálta.