Hírek

Nyílt napot tartottak a Segélyhívó Központban

2020. február 11., 13:14

Naponta 12 ezer hívás érkezik a magyar hívásfogadó központokba, ezeknek sajnos csak 36 %-a a valódi segélyhívás. Február 11-e az Egységes Európai Segélyhívó Szám Napja, ez alkalomból tartanak ilyenkor nyílt napot a Szombathelyi Hívásfogadó Központban is. A cél az, hogy minél többen megismerjék az itt folyó munkát, és az is, hogy tudatosítsák, csak indokolt esetben szabad hívni a 112-őt.

Nyílt napot tartottak a Segélyhívó Központban

"Segélyhívó Központ. Miben segíthetek?"

A Szombathelyi Hívásfogadó Központban a nyílt napon egy órára bárki beállhatott operátornak. A rendészeti képzésre járó Véges Valentin kidőlt fa miatti segélykérést fogadott – persze ez nem volt valódi baleset.

Véges Valentin – tanuló, Savaria Szakgimnázium
„Én még nem láttam, apukám viszont rendőr volt, úgyhogy el tudtam képzelni nagyjából, hogy milyen. Igazából hasznos munkának minősül, mert amíg a rendőrség nem tud róla, nagyon fontos szakmájuk van nekik, mert ha elütnek egy címet, betűt vagy egy számot, akkor onnantól elment az egész.”

250-en dolgoznak éjjel nappal a Szombathelyi Hívásfogadó Központban. A nyílt napra családtagok is érkeztek.

Vilics Béláné
„Mind a két lányom itt dolgozik, kíváncsi voltam a munkakörülményeikre. Úgyhogy én azért nézem, hogy most mi következik, mi lesz. Nekem ez újdonság.”

2013-tól működik Miskolcon és Szombathelyen a 112-es segélyhívó központ. Naponta 12 ezer, évente 4,5 millió hívást fogadnak. Ezeknek csak harmada valós segélykérés.

Balázs Zsolt – vezető, Szombathelyi Hívásfogadó Központ
„Nem titkolt célunk, hogy a nagyközönség számára megnyissuk a kapuinkat, hogy megismerjék, hogy történik a segélyhívások fogadása, elmondjuk, hogy miért jelent gondot, ha valaki rendeltetésellenesen használja a segélyhívó számot. Megismertessük a hívásfogadók mindennapjaival a nagyközönséget.”

Az Egységes Európai Segélyhívó Szám napján Szombathely alpolgármestere, Horváth Soma, valamint a kormányhivatal és a megyei védelmi bizottság nevében Harangozó Bertalan köszöntötte az itt dolgozókat, akik a nap 24 órájában fogadják a hívásokat. Műszakonként jutalmazták az év operátorait, Rétfalvi Anita pedig az „Év Szombathelyi Hívásfogadó Operátora” címet nyerte el.

Rétfalvi Anita – hívásfogadó operátor, Szombathelyi Hívásfogadó Központ
”Én mindig szerettem emberekkel dolgozni, az előző munkahelyemen is mindig szerettem ezt a segítő szakmát. Nem tudnám magam másban elképzelni.”

A nyílt napon az érdeklődők elsősegélynyújtási és újraélesztési gyakorlaton is részt vehettek, kipróbálhatták a Légi Irányítási Központ szimulátorát, az udvaron pedig a mentők, rendőrök, tűzoltók gépjárműveivel ismerkedhettek meg.