Hírek

Nyitnak az iskolák, óvodák

2021. április 16., 13:19

Hétfőtől újranyitnak az óvodák, és az általános iskolák alsó tagozatosai is visszaülhetnek az iskolapadba. A szülőknek lehetőségük van továbbra is otthon tartani gyermeküket, a távolléti engedélyt az intézményvezetők adhatják meg. A tapasztalatok szerint a szombathelyi gyerekek többsége megkezdi az óvodát, iskolát április 19-én. Az otthon maradókat jellemzően a járványügyi kockázat miatt nem engedik közösségbe a szülők.

 

Nyitnak az iskolák, óvodák

Fertőtlenítő takarítást végeznek a Gazdag Erzsi Óvoda csoportszobáiban. Lemossák a szekrényeket, asztalokat, székeket, és pakolnak - így várják vissza a gyerekeket, akik hétfőtől már nagyobb létszámban érkeznek. Eddig ügyeleti rendszerben működtek az óvodák, hétfőtől azonban újra megnyitnak. A Gazdag Erzsi kis ovisainak kétharmada visszatér, mondta el az óvodavezető.

Molnár Anikó - óvodavezető, Gazdag Erzsi Óvoda
"Jelenleg 204 gyerek jár az intézménybe, és 130 kisgyerek fog érkezni hétfőn. A szülői visszajelzések szerint a járványügyi helyzet miatt tartják otthon gyerekeiket, betegséget nem jelzett senki. Távolmaradási engedéllyel maradhatnak otthon a gyerekek."

Az óvónők és a dajkák már túl vannak az oltáson. A nevelés az egészségvédelmi előírások fokozott betartása mellett folyik majd, figyelnek a szociális távolságra, rendszeresen fertőtlenítenek, hőmérőznek, és szülők továbbra sem léphetnek be az épületbe.

"Továbbra is működik a zsiliprendszer, a megszokottak szerint, amit szülők és gyermekek is jól ismernek már. A gyerekeket az épület előtt kell átadni az óvónőknek, dajkáknak."

A 2445 szombathelyi óvodás közül 1600 körüli azok száma, akik hétfőtől ismét intézménybe járnak, tájékoztatott a polgármesteri hivatal osztályvezetője.

Vinczéné Menyhárt Mária - osztályvezető, Egészségügyi és Közszolgálati Osztály
"A beiratkozott gyerekek közel 65 százaléka kérte a részvételt az óvodai nevelésben hétfőtől. Ha a szülő nem szeretné vinni, kérelmezheti az óvodavezetőnél, ez esetben távolmaradási engedélyt kap, így a hiányzás igazoltnak számít. Mivel nem ügyeleti rendszerben működnek az ovik április 19-től, az étkezés elvitelére nincs lehetőség."

A csoportokat nem vonják össze, minden gyerek a saját óvónőjéhez, dajkájához kerül. Unger József kislányai 2 és fél és 4 évesek. Hétfőtől ők is visszatérnek az oviba.

Unger József
"Párommal úgy döntöttünk, hogy hétfőtől mindenképp visszük őket. Nagyon hiányzik nekik a közösség, nem tartjuk veszélyesnek járvány szempontjából, a gyerekeket nem féltjük, illetve mindketten dolgozunk, a szabadságunk sem végtelen ebben az időszakban sem."

A Gothard Jenő Általános Iskolába 299 alsós kisgyermek jár, péntek délutánig 11 szülő kért felmentést a jelenléti oktatás alól, tehát a tanulók mindössze 3-4 százaléka marad otthon. A távolmaradási engedélyt az intézményvezető adja meg, a szülők hétvégén is eljuttatathatják a kérelmet emailben. Ebben az iskolában lehetőség van arra, hogy a diákok otthonról bekapcsolódjanak az órai munkába.

Nagyné Tancsics Ildikó - intézményvezető, Gothard Jenő Általános Iskola
"Azok a tanulók, akik otthonról tanulnak, lehetőséget biztosítunk arra, hogy bekapcsolódjanak online a tanítók által tartott órák menetébe. Tavaly kialakítottuk minden évfolyamon a Google Classroom platformját, ez lehetőséget ad arra, hogy a tanulók bekapcsolódjanak az óra menetébe úgy, hogy ők otthon vannak."

Akinek erre nincs lehetősége, a KRÉTA rendszerben minden nap megtalálja az órai anyagot és a házi feladatot is. Az online részvétel biztosítása nem kötelező az iskolák számára, de ahol tudják, megoldják, ezt tartalmazza a minisztériumi rendelet is.