MNB - 2
MNB

Hírek

Nyitott Pince Napok

2010. május 10., 09:13
Az országban mintegy 150 pincészetben várták a hétvégén a borkedvelőket a Nyitott Pince Napokon. Hosszabb nyitva tartással és kedvezményekkel igyekeztek a vendégeket becsalogatni Kőszegen és környékén is. A borászok jónak tartják a kezdeményezést.
Nyitott Pince Napok

Jagodics Balázs kedveli a borokat. Azt mondja, sör helyett inkább bort iszik. Így tett szombaton is: kora délután egy pohár, kőszegi vörös társaságában ütötte el az időt az egyik belvárosi borházban.

Jagodics Balázs
"Én szeretem a magyar borokat. Első osztályú, főleg itt Kőszegen, mert minőségi bortermelés folyik. Mert egész különleges, jó minőségű borokat csinálnak."

Ezen a hétvégén kedvezményesen kóstolhatták meg a különleges borokat a vendégek a Nyitott Pince Napokon. Volt, ahol féláron lehetett fogyasztani. Jó ötletnek tartja a már ötödik alkalommal megrendezett programot Tóth Sándor borász is, hiszen ez közelebb hozza a vásárlókat, fogyasztókat.

A Guba-hegyen található szőlőjében Tóth Sándor azt mutatja, hogy az elmúlt hetekben mennyit fejlődtek a tőkék.

A telet jól viselte a szőlő, a tavasz viszont egy kicsit később jött, mint kellett volna. Az elmúlt hetekben sok eső esett, ez kedvez a gombabetegségek, a lisztharmat és a peronoszpóra kialakulásának. Erre most különösen oda kell figyelniük a termelőknek.

Tóth Sándor, borász
"Most a talajmunkákat végezzük. A sor alját kapáljuk géppel és a sor közökben nyírni kell a füvet és permetezni kell. A növényvédelmet kell nagyon forszírozni."

Az idei terméssel kapcsolatban Tóth Sándor optimista, de a gazdasági kilátásaikat tekintve már korántsem derűlátó. Véleménye szerint nehéz év előtt állnak a turizmus visszaesése miatt. Szerinte érezhető, hogy tavasszal kevesebb a turista Kőszegen, mint tavaly ilyenkor, ami az eladási mutatókat is rontja.