Hírek

Nyolc csapat jutott a Könyvhódító verseny döntőjébe

2012. január 16., 20:30

Szombaton hirdették ki a Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasásnépszerűsítő játékának eredményét. A gyerekeket ajándékoncertre hívták a szervezők. A szakemberek szerint fontos, hogy a felnövekvő generáció tagjai minél többet olvassanak. Ezáltal fejlődik a kifejezőkészségük, és azt is megtanulhatják, hogyan kezeljenek egyes élethelyzeteket.

Nyolc csapat jutott a Könyvhódító verseny döntőjébe

Idén tavasszal indult el a Könyvhódító olvasásnépszerűsítő játék. Általános- és középiskolás kategóriában 100 csapat indult a megmérettetésen. Több fordulóban különböző feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak, miközben számtalan könyvet olvastak el a csapattagok. Ezek közül például az Utánam srácok és Agahta Christie: 10 kicsi néger című kötete volt a legnépszerűbb. A diákok azt mondják: sok élményt szereztek a verseny során.

László Lívia
Tanulságként azt tudom említeni, hogy tényleg fontos az olvasás. Én nem vettem komolyan eddig, de rájöttem, hogy mennyi mindent adhat érzelmek szempontjából, szókincs szempontjából. Sokmindent ad az olvasás.

Szép Anna
Nálunk senki nem foglakozik magyarral. Mindenki mérnök szeretne lenni. Az olvasás nem olyan, hogy irodalomtudósnak kell lenni. Olvasni bárki szerethet.

Mayer Boglárka
Nagy kihívás volt, de élveztük a játékot. Jóvolt kutatni a könyvek között, összegyűjteni a forrásokat, a feladatokat összegyűjteni.

Szombaton verses-zenés gálaműsorral köszöntötték a versenyben résztvevőket.

Az általános iskolások közül 42, a középiskolásoknál 11 csapat maradt végig versenyben. A szombati gálán minden résztvevő csapat ajándékot vehetett át. Szakemberek szerint a gyerekek könnyen motiválhatók, és sokat tanulhatnak ha könyveket olvasnak.

Pallósiné dr. Toldi Márta, igazgató - Berzsenyi Dániel Könyvtár
Én abban látom ennek a komplex játéknak a lényegét, hoy sikerült megmutatni, hogy mennyi minden van elrejtve és mennyi síkon ezekben a könyvekben. Hogy az a belső film, aminek mindenkiben ki kell alakulnia, és olyan iránytű ami előhúzható olyan élethelyzetekben, amikor nincsen más személyes tapasztalat.

Az általános és középiskolások közül 4-4 csapat jutott a néhány hét múlva megrendezésre kerülő döntőbe. Ott egy képzeletbeli bírósági tárgyaláson kell majd védőbeszédet mondani a kiválasztott könyvről. A tét nem kicsi: a korosztályonkénti két-két győztes csapat kétnapos budapesti utazáson vehet részt.