MNB - 2
MNB

Hírek

Nyolc napig tartó fesztivált szervez a szombathelyi zsidó Hitközség

2012. november 09., 17:59

A szombaton kezdődő rendezvények részben a zsidó kultúrát, részben 20. századi tragédiájukat mutatják be. A könnyed, szórakoztató programok mellett kiállításon és filmekben idézik fel a holokausztot, és ez a témája a fesztiválhoz kapcsolódó filmszemlének is.

Nyolc napig tartó fesztivált szervez a szombathelyi zsidó Hitközség

Az újságírókat sólettel várták a sajtótájékoztatóra, utalva ezzel arra is, hogy a fesztiválon fontos szerepet kap majd a zsidó gasztronómia. Az érdeklődők kóser borokat, süteményeket kóstolhatnak, és egy vacsora estet is szerveznek a számukra.

Grünwald Zsolt szervező
Nem egy hagyományos értelemben vett zsidó konyhát fog bemutatni, hanem a mai modern Izrael konyháját, azokat az ételeket, amiket ha valaki most Izraelbe utazik, akkor megkóstolhat egy étteremben.

Ungvári Tamás író, irodalomtörténész szombati előadásával kezdődik a jövő hét végéig tartó zsidó fesztivál, amelyhez hasonló nagyszabású rendezvénye nem volt még a szombathelyi közösségnek - mondta a rendezvény fő szervezője. A zsidó kultúrát és hagyományokat szeretnék sokoldalúan bemutatni, ezért is hívták meg a budapesti Sabbath Song Klezmer kabarét, amely anekdotákkal, tréfával fűszerezett zenés műsorát hozza Szombathelyre. A programok másik része a zsidóság 20. századi tragédiáját idézi fel. A Savaria Egyetemi Központ hallgatóival közösen szervezik a SOHA filmszemlét, amelynek neve a holokausztra utaló héber soá kifejezést idézi. A tavasszal meghirdetett filmes pályázatra beküldött alkotásokat bárki megtekintheti.

Murai Gábor egyetemi adjunktus, NymE SEK
2-3 perces kisfilmek a holokausztról, hogy egyetemsiták, fiatalok hogyan gondolkodnak erről a jelenségről, ami feledésbe merült, de nem zárult le,hiszen a mai napig is az antiszemitizmus elég erősen él magyarországon, és hogyan reagálnak erre a fiatalok.

A kisfilmek mellett egy Oscar-díjra jelölt játákfilmet, és egy, az egykor virágzó, mára eltűnt kalocsai zsidóság történetét feldolgozó dokumentumfilmet is láthat a közönség. A fesztivál hivatalosan Peter Hundly fotómúvész kiállításával nyílik meg a Képtárban szerdán. A képek a holokauszt németországi emlékhelyeit örökítik meg.

A rendezvény bevételét a szombathelyi Zsidó Helytörténeti és Holokauszt Látogatóközpont létrehozására fordítják, amelyet a hitközség földszintjén alakítanak ki. 

Márkus Sándor elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
Egyik részében a holokauszt, a másik részében egy berendezett 19-20. század fordulóján léztezett zsidó lakás berendezése, amiben zsidó hithű tárgyak fordulnak elő, amit esetleg nem ismer, nem is látott a nagyközönség, de kíváncsi rá.

A zsidó fesztivál részletes programja a szombathelyizsidohitkozseg.hu internetes oldalon található.