Hírek

Nyugdíjas szövetkezet - az időskorúak munkavállálását segíti a szervezet

2020. január 27., 14:22

2017-ben őszén szerveződtek az első közérdekű nyugdíjas szövetkezetek azzal a céllal, hogy közreműködjenek a dolgozni szándékozó időskorúak munkavállalásának segítésében. Időközben kedvezőbbek lettek a nyugdíjasok foglalkoztatásának feltételei, mégis sokan fordulnak mai is a szövetkezetekhez, miután azok speciális helyzetekre is tudnak megoldást kínálni.

Nyugdíjas szövetkezet - az időskorúak munkavállálását segíti a szervezet

Az Agora Művelődési és Sportház már korábban is foglalkoztatott nyugdíjas munkatársakat a Senior Masters Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet közreműködésével. Ez a kapcsolat azóta sem szakadt meg, az idén január elseje óta Bárány Gábor nyugdíjas szövetkezeti tagként dolgozik az intézményben.

Bárány Gábor
„Az egészség az nagyon fontos ilyenkor és a lehetőség, hogy tudjál tovább dolgozni. Jelen pillanatban azt hiszem a lehetőségek tárháza nagyon-nagy, aki nyugdíjba vonult újra és újra munkába állhat, az nagy szerencse, hogyha ugyanazt tudja csinálni, amit eddig is csinált az életében.”

A nyugdíjas szövetkezeteket azért hozták létre, hogy kedvező feltételekkel segítsék az időskorúak foglalkoztatását. Vas Megye és Szombathely Nyugdíjas Szövetsége az országban elsők között alakította meg a Senior Masters Nyugdíjas Szövetkezetet, amely idáig több mint háromszáz nyugdíjast vett nyilvántartásba.

Gyurácz János igazgatósági elnök, Senior Masters Nyugdíjas Szövetkezet
“Időnként rostálni kell, most 152 nyugdíjas van nálunk nyilvántartásban. Eddigi tevékenységünk során összesen 71 embernek tudtunk munkát adni. A foglalkoztatók nagyon széles skálán mozognak.”

Az elnök ezek között említette a Berzsenyi Dániel Könyvtárat, (191004segelyhivo112) az Szombathelyi Hívásfogadó Központot, az egyházi szervezeteket, az iskolákat és az egyéni vállalkozókat. Ugyanakkor, bár lenne rá igény, a jelenlegi szabályozás mellett az egészségügyben és az oktatásban nem tudnak foglalkoztatni nyugdíjasokat.

Gyurácz János igazgatósági elnök, Senior Masters Nyugdíjas Szövetkezet
Ők közalkalmazottak és a jelenlegi jogi szabályozás mellett dönteniük kell, vagy nyugdíjat kapnak, vagy fizetést kapnak. Ez ugye jelentős hátrány a többi nyugdíjassal szemben, aki megkapja as nyugdíját is, meg mellette a munkabért is kap.

Kezdeményezték a jogszabály megváltoztatását, de egyelőre nem jártak eredménnyel. A Senior Masters Nyugdíjas Szövetkezet hétfőtől-péntekig 8-tól 12 óráig fogadja a dolgozni szándékozó nyugdíjasokat az MMIK épületében, ahol felmérik az igényeiket és tájékoztatást adnak az aktuális lehetőségekről.