Hírek

Odafigyeléssel megelőzhető

2010. május 17., 18:42
Hazánk lakosságának csaknem kétharmada elhízott - derült ki a táplálkozástudományi intézet felméréséből. Ez azért különösen aggasztó, mert a túlsúly az egyik fő oka a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Míg az unió nyugati országaiban már csökken a halálozási arány, addig Magyarországon még mindig a vezető halálokok között szerepel a szívinfarktus. Pedig megelőzhető lenne.
Odafigyeléssel megelőzhető

Horváth Ferenc a megyei szív egyesület elnöke maga is szívműtéten esett át. 12 éve teljesen megváltozott az élete. A beavatkozás után 5 hónap telt el, mire felépült.

Horváth Ferenc - elnök, Vas Megyei Szív Egyesület
"Folyosói sétával kezdődött, és mindig emelték az adagot. És gyakorlatilag a 9. nap után varratszedés, utána pedig az van, hogy régen szanatóriumnak hívták, ma már rehabilitációs központban van a gyógykezelés."

Sokat feljődött az orvostudomány, így ma már nemcsak megfigyelik a szívbetegeket, hanem rehabilitációval az életminőségükön is tudnak javítani - mondja Nagy Lajos főorvos. Elsősorban a szervezet terhelhetőségét segítik elő.

A szív- és érrendszeri betegségeket odafigyeléssel meg lehetne előzni, ez pedig nem csupán egészségügyi, hanem össztársadalmi feladat - mondja a főorvos. A baj okozója lehet a dohányzás, a magas vérnyomás- és koleszterinszint, a cukorbetegség, a stressz és a mozgásszegény életmód. Fontos, hogy ha valaki mégis mellkasi fájdalmat érez, azonnal forduljon orvoshoz.

Dr. Nagy Lajos - osztályvezető főorvos, centrumigazgató, Markusovszky Kórház
"Ha időben jön a beteg, akkor ki tudjuk nyitni az elzárt koszorúeret, és hát hál' istennek ezek az emberek nem szenvednek nagy mértékű károsodást, de most is van a betegeknek egy jó része, aki későn jön, általában ez a probléma."

A kórház dolgozói a civil szervezetek összefogásával évente több mint 100 rendezvényen vesznek részt, hogy felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére.