Hírek

Oktatási bizottsági ülés

2016. október 25., 16:48

Annak ellenére, hogy az iskolák fenntartása állami kézbe kerül, a szombathelyi önkormányzat továbbra is támogatja az intézményeket - hangzott el az Oktatási és Szociális Bizottság keddi ülésén. A testület elfogadta az óvodák nevelési és gyermekvédelmi feladatellátásáról szóló beszámolót, valamint az egyesített bölcsődei intézmény szakmai programját.

Oktatási bizottsági ülés

Jövő év elején több ponton változik a Nemzeti köznevelésről szóló törvény. Az intézmények fenntartása és működtetése is állami kézbe kerül. Az Oktatási és Szociális Bizottság ülésén elhangzott, hogy a szombathelyi önkormányzat az elmúlt évek során számos területen támogatta az iskolák és kollégiumok működését, és abban továbbra is részt vállal. Ilyen például az úszásoktatás, a tantermi bútorok beszerzése vagy az informatikai fejlesztés.

A testület elfogadta az óvodák munkájáról szóló beszámolót. Ebből kitűnik, hogy az óvónők nagy része több szakvizsgával, speciális szakképesítéssel is rendelkezik, és egyre több a fiatal pályakezdő óvodapedagógus. Az óvodai csoportlétszám átlagosan 24 gyermek.

Döntött a bizottság arról is, hogy az oktatási intézmények rendezvényeit közel nyolcmillió forinttal támogatja az önkormányzat. Ugyanakkor ismét bevezetik, hogy a városi ünnepségeken a műsorban közreműködő iskolák százezer forintot kapnak.

Január elsejétől változnak a bölcsődei ellátásra vonatkozó szabályok, megszűnnek a családi napközik, ezért a szombathelyi bölcsődei intézményhálózat két családi napközije mini bölcsődeként működik tovább. Az érintett szülők számára ez kedvező változás, mert kevesebb havidíjat kell majd fizetniük.

Elkészült az Aktív időskor Szombathelyen jövő évi programkínálata is. Ebben szerepel fúvósfarsang, tavaszköszöntő, kirándulás, nosztalgiakoncert, színházi előadás, kézműves és gasztronómiai foglalkozás-sorozat is.