MNB
MNB - 2

Hírek

Október 15. a fehér bot világnapja

2015. október 15., 17:18

Ez a nap felhívja a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére. Fiatal korban kell kialakítani az irántuk való empátiát, és tudatosítani, hogy gyakran segítségre szorulnak. Ezt szolgálja az Együtt élünk című rendezvény, amelynek az oladi iskola ad helyet.

Október 15. a fehér bot világnapja

"Ez egy színfelismerő készülék, ez segít a vakoknak abban, hogy a ruházkodásuk harmonikus legyen, megfelelően össze tudják válogatni a színeket."

Száz színárnyalatot ismer fel ez a készülék. Egyike azoknak az eszközöknek, amelyek megkönnyítik a vak emberek mindennapjait. Beszélő vércukorszintmérővel, braille-társasjátékkal, tapintható dominóval is megismerkedhetnek az érdeklődők, és egy sötét szobában azt is kipróbálhatják, milyen látás nélkül tájékozódni. A program 7-8. osztályos diákoknak szól, idén 350-en jelentkeztek.

Fekete Árpád - igazgató, szakosított szociális intézet
"Azt gondoljuk, hogy ezzel az érzékenyítő gyakorlattal másképp fognak viszonyuklni a látásfogyatékossággal élő embereklhez. Nagyon fiatal korban kell ezt a fajta másságnak a megismertetését elvégezni."

Szombathelyen 500 látássérült él. Egy felmérés szerint az emberek a fogyatékkal élők közül a vakoknak segítenek leginkább. Például a gyalogátkelőhelynél, vagy a buszmegállóban.

Varga Olivér
"Változó a kép, nem mondhatom, hogy mindenki segít, de egyre jobb tendenciát mutat a dolog, egyre többen segíternek. Jók ezek a rendezvények, megszokják, hogy vannak vakok, és segítenek, akik látnak minket."

Szeretnénk, ha Szombathely szolidáris város lenne, ahol segítenek a rászorulókon - mondta Puskás Tivadar polgármester a programsorozat hivatalos megnyitóján.

"Ez nem azt jelenti, hogy ők kevesebbeket, hanem azt, hogy ők olyan kihívás előtt állnak az életben, amit le kell győzni."

Az egyhetes rendezvénysorozatot a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet, a Szülőföld Egyesület, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete, valamint Boza Gáborné Alapítvány közösen hívta életre. A program keretében vasárnap Szombathelyen rendezik a csörgőlabda nemzeti bajnokság első fordulóját.