Hírek

Októberben megdőlt a több évtizedes melegrekord

2019. november 06., 14:23

Idén novemberben akár az ebben a hónapban szokásos csapadékmennyiség háromszorosa is eshet. Nehéz időszakot élnek most a frontokra érzékenyek. A kemény fagyra még várni kell, a magasabb helyekben viszont a hónap végén már megérkezhet a hó.

Októberben megdőlt a több évtizedes melegrekord

Ki az, aki felismeri, hogy milyen madarak vannak itt a táblán? De jelentkezve! Feketerigó, cinege és van egy harmadik. Segítek: egy füsti fecske 11.36 A fecskék mit csinálnak ősszel? Elrepülnek 11.40

Az itt telelő madarak etetésének fontosságáról tanulnak a kisdiákok a Gothard Iskola Madárbarát kertjében.

Szalai Eliza
„Nekünk van otthon madáretetőnk: kölest szoktunk beletenni, és cinkék, varjak szoktak beleszállni, enni.”

Az enyhe időjárás miatt még találnak maguknak táplálékot a madarak, de már most érdemes felkészülni a télre.

Kelemen Tibor – tanár, Gothard Jenő Általános Iskola
„Mindenképpen érdemes egyrészt beszerezni az eleséget, főleg napraforgó formájában szeretik a madarak. Ha nincs madáretető, akkor beszerezni, vagy ha megrongálódott, kijavítani. A decemberi hónap az utóbbi években nem szokott kemény lenni, de érdemes már a tél elején elkezdeni etetni.”

Fagyokra egyelőre nem kell számítani.

Október végén 27 fokot is mutattak a hőmérők. Megdőlt a több évtizedes melegrekord. Csapadék viszont majdnem harmadával kevesebb volt. A november viszont bőséges esőt hozott. Ilyenkor 50 mm az átlagos mennyiség. Szombathelyen az elmúlt három napban már ennek fele le is esett. Az Őrségben és Kőszegen pedig még több.

Pétervári Tibor – észlelő, Országos Meteorológiai Szolgálat
„Még a szombatban is van jelentős csapadék, lesznek közte kisebb csapadékok, és a jövő hét is úgy néz ki, kedd környékén jelentősebb csapadék várható. Tehát hideg-meleg front, okklúziós front. Akinek fronthatásra érzékeny a szervezete, az érzi is szerintem.”

A radarképeken jól látszik, nem egybefüggő a ciklon, ezért jön szakaszosan az eső. Tirolban akár 3-400 mm is hullhat, de nálunk is rekordot dönthet a november. Az előrejelzések szerint az ilyenkor szokásos helyett 100-120 mm is eshet. Pétervári Tibor szerint 20-áig nem várható erősebb lehűlés, de a utána a magasabb hegyekben már megjelenik a hó.