Hírek

Ökumenikus imahét kezdődött

2019. január 21., 15:17

Az első alkalmat a református templomban tartották vasárnap. Szombathelyen négy felekezet vesz részt a közös programokban, amelyhez idén az indonéz keresztények választottak igét.

Ökumenikus imahét kezdődött

A katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház képviselőinek részvételével vette kezdetét az idei ökumenikus imahét Szombathelyen. Vasárnap este a református templomban imádkoztak közösen a hívek.

Jakab Bálint - református lelkész
“Évről évre találkoznak különböző felekezethez tartozók. Családokban amúgy is sok a vegyes házasság, és jó mikor keresztyének együtt vannak, együtt imádkoznak. És ettől az estétől kezdődően nyolc napon keresztül itt, Szombathelyen különböző templomokban lehetőség van, és hisszük, hogy áldás is lesz rajta.”

Mózes 5. könyvéből való az idézet, mely szerint “az igazságra, és csakis az igazságra törekedj”. Az idei imahét igéje hasonlót jelent a több mint 200 milliós lakosú, és csak kisebb részben keresztény Indonéziában - ahol a világprogramot összeállították -, mint Európában.

Molnár Szabolcs - esperes, kámoni plébános
“Mi keresztények fogjunk össze, és ez azt hiszem, a városunkban, Szombathelyen eddig is, meg hát az idei évben is gyönyörűen megjelenik ez a fajta összefogás, hiszen Krisztus mondja, hogy az igazság szabaddá tesz bennünket, szabaddá tesz benneteket, és erre kapunk mi is meghívást.”

Az imahét kiemelkedő eseménye lesz a csütörtöki alkalom, amikor az evangélikus templomban közösen hirdet igét Székely János megyéspüspök, Steinbach József református és Szemerei János evangélikus püspök.

Gregersen-Labossa György - evangélikus lelkész
“Nem egyszerűen arról van szó, hogy teológusok, hittudósok leülnek egy asztal mellé, és összevetik a századok alatt felgyülemlett tanításbeli, liturgiabeli különbséget, vagy nem egyszerűen egyházpolitikai, diplomáciai kérdés, hogy bíborosok és püspökök találkoznak egymással, és kezet fognak, hanem a legfontosabb, hogy ez egy alulról jövő mozgalom legyen.”

A megosztottság ellenére tehát az egység megteremtésén munkálkodnak ilyenkor a különböző felekezetek, amelyek január 27-éig mindennap más-más templomba várják közös imára a híveket.