Hírek

Ökumenikus imahét kezdődött Szombathelyen a krisztushívők egységéért

2020. január 20., 13:52

A katolikusok, evangélikusok, reformátusok, és a babtisták találkoztak a nyitó istentiszteleten. Az imahét anyagát a máltai keresztények készítették.

Ökumenikus imahét kezdődött Szombathelyen a krisztushívők egységéért

Megtelt az evangélikus kápolna az Ökumenikus imahét első rendezvényén. Húszéves a programsorozat, ami a kereszténység egységét helyezi a figyelem középpontja, szót emel a megosztottság és a keresztényüldözés ellen.

Horváth József - pápai prelátus
“Cél az,hogy jobban megismerjük a jóistennel való kapcsolatban ezt a célt maga elé ez az imaóra, amikor nem csak információkat fogunk adni, hanem szép imádságban is kérjük a Jóistent, hogy valósítsa meg minél előbb a keresztény-egységét.”

Hagyomány, hogy mindig más közösség készíti elő az imahét anyagát. Málta és Gozo keresztényei minden év február 10-én együtt ünneplik a hajótörött Pál apostol szigetre érkezését, a 2020-as imahéten pedig a világ Krisztus-követői a máltai keresztényekkel együtt olvassák ennek a hajótörésnek a történetét.

A szombathelyi rendezvénysorozat egy rendhagyó alkalommal kezdődött.

Torma-Hasza Mónika - evangélikus lelkész
“Ami tulajdonképpen nem is egy istentisztelet, hanem a Taizei közösségnek egy imádság és ének váltakozásával elmélyüléssel és az Istenre figyeléssel körülvett alkalma, ami tulajdonképpen elindítja az idei ökumenikus imahetet.”

A történetek felolvasását zenei elemek követték. A kórus és a hívek együtt énekeltek.

Szabó Laura - kórustag
“Különböző helyekről érkeztünk a gyülekezetekből, én magam a Tensing Savaria csoportból, és ez a mai alkalommal szolgáló kórus, de vannak olyanok akik a hét többi alkalmán is részt fognak venni.”

A héten további helyszíneken: a kámoni templom közösségi házában, a Premontrei gimnáziumban, a református templomban, valamint a Madonna-kápolnában vehetnek részt a különböző felekezetek tagjai közös miséken, imádságokon.