Hírek

Olvass velem! - A Vas Megyei Önkéntes Centrum felolvasó délelőttje

2011. december 20., 17:06

A szervezet ezévi utolsó nagy kezdeményezése egy könyvgyűjtő akció volt. A könyveket a megye 5 könyvtárába lehetett bevinni, így mintegy 1800 gyermek-, ifjúsági és szépirodalmi kötet gyűlt össze. Ezeket ma egy felolvasó délelőtt végén adták át a kiválasztott intézményeknek.

Olvass velem! - A Vas Megyei Önkéntes Centrum felolvasó délelőttje

Olvass velem! Ez volt a címe a mai felolvasó délelőttnek, melyen önkéntesek, köztük a közélet ismert szereplői is felolvastak az érdeklődőknek. Ki kedvenc versét, vagy történetét olvasta el Szombathely 3 könyvtárában.

A program célja az olvasás élményének népszerűsítésén túl, hogy a könyvtárakban összegyűlt könyveket méltóképpen adják át a kiválasztott intézéményeknek. Az akcióhoz sokan csatlakoztak.

Tilinger-Kecskés Edit koordinátor, Önkéntes Centrum
"A programhoz megyei szinten 5 könyvtár csatlakozott és közel 2 hét alatt megközelítőleg 1800 könyv gyűlt össze. Szombathelyen nagyjából 60-70 embert mozgósítottak a könyvtárak a mai délelőttre."

A Siker Könyvtárban mintegy 400 könyv gyűlt össze. Többnyire gyermek- és ifjúságirodalmi kötetek, de számos felnőtteknek szóló széirodalmi alkotást is ajánlottak fel a szombathelyiek. Ma mindegyik könyv gazdára talált.

Tilcsikné Pásztor Ágnes elnök, Magyar Könyvtárosok Vas Megyei Szervezete
"A gyerek és ifjúságirodalmat a Változó Világért Alapítvány Horizont programjának ajánljuk fel. Névre szólóan az általuk patronált családokhoz kerülnek. Kaptunk egy listát, ahol a gyerekek nevét és életkorát is megjelölték, és úgy választottuk ki a könyvcsomagokat."

A szépirodalmi köteteket pedig a Savaria Rehab Team nappali központjába járó hajléktalanok számára ajánlotta a könyvtár. Bár az önkéntesség évének programjai ezzel lezárultak az önkéntes munkára a jövőben is szükség lesz az intézményekben. Ráadásul a 2014-es évtől az érettségi feltétele lesz az önkéntes munka a középiskolások számára is. Ezt központi pályázat is segíti.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok
"A kormány egy új TÁMOP pályázatrot írt ki az önkéntesség elterjesztésére, pénzügyi alapot biztosított. Remélem, hogy Szombathelyről is valamelyik intézményünk, civil szervezetünk fog erre pályázni."

Már most számos szombathelyi intézmény regisztrált a minisztériumnál, hogy önkénteseket foglalkoztatna. Az önkéntes centrum még három akciót szervez a következő évben. Akkor majd források környékének megtisztítására, futballpályák és történelmi emlékhelyek környezetének rendbetételére, valamint őshonos fák ültetésére vállakozhatnak az önkéntesek.