Hírek

Önkéntes és szociális börzét tartottak diákoknak civilek az egyetemen

2019. november 12., 14:17

Közösségi szolgálat teljesítéséhez és önkéntes munka vállalásához kaphattak tippeket általános és középiskolások egy hétfői börzén az egyetemen. A kiállító szervezetek a szociális szféra szakmáit is népszerűsítették.

Önkéntes és szociális börzét tartottak diákoknak civilek az egyetemen

Veronika 11.-es az Orlayban, és már túlvan a kötelező közösségi szolgálatos óraszámon. Most már ezen felül, önként dolgozik mint szervező, újságíró egy civil szervezetnél.

Soós Veronika - önkéntes
“Nem kapunk érte pénzt, viszont nagyon nagy segítséget ad arra, hogy hogyan tudunk majd a továbbiakban pénzt keresni ebből. És olyan dologból tudunk önkéntes és közösségi szolgálatot szerezni, amit szeretünk csinálni. És nem kötelez senki rá, hanem mi vállaljuk el. És így mivel nincs kötelesség, sokkal szívesebben lehet csinálni.”

Ő a tapasztalatszerzést emelte ki előnyként. Erre sok szervezetnél van lehetőség, amelyek mind bemutatkoztak a rendezvényen.

“mesélt a szfinxről, aki olyan öreg, mint maga a világ”

A Napsugár Közhasznú Egyesület fiataljai többek között Oscar Wilde A boldog herceg című művéből adtak elő részletet, majd kerekasztal-beszélgetés következett. Mások mellett Vass Péter szociális munkás is a segítő szakmák szépségére igyekezett felhívni a figyelmet.

Vass Péter Bexter - szociális munkás, fotós
“Nagyon nehéz a fiatalokat megszólítani, hogy a szociális munkás pályát válasszák, mivel nem egy népszerű hivatás. Ahogy nézem, a segítés nagyon kikopott a mai társadalomból, nagyon ritka az önzetlenség és az empátia az emberekben.”

Fotóin hajléktalanok portréit örökítette meg, kiállításával az érzékenyítést szolgálta az eseményen. Az első önkéntes és szociális börzét a Vas Megyei Civil Információs Centrum szervezte november 12-éhez, a szociális munka napjához kapcsolódóan.

Nagy Krisztina - szakmai vezető, Vas Megyei Civil Információs Centrum
“Legyen egy olyan nap, ami felhívja arra a figyelmet, hogy a szociális szférában igenis értékes munkát végeznek, figyelni kell az abban dolgozókra. És hát ezen a rendezvényen picit inkább a diákokat, a középiskolás és általános iskolás diákokat szeretnénk arra érzékenyíteni, hogy milyen a lét egy-egy szervezet életében.”

Az egész napos börzére több iskolából is jöttek csoportok, a Bolyaiból nyolcadikosok, a Nagy Lajos Gimnáziumból 9-esek vettek részt a programokon.