Hírek

Önkéntesek tisztították a Potyondi-mocsarat

2012. március 30., 23:00

A város közelében található tavacskát a Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Kámoni Arborétumért Egyesület tagjai tisztították meg a SZOVA támogatásával. A gazdag élővilágú mocsat évek óta rendszeresen takarítják, az mégis mindig megtelik szeméttel.

Önkéntesek tisztították a Potyondi-mocsarat

"És most fog fröccsenni."

Autógumikat hoznak partra a Potyondi-mocsárból. Ma a Kámoni Arborétumért Egyesület és a Szombathelyi Szépítő Egyesület tagjai tisztították meg a vizet és a környékét.

Somkuti Balázs
"Autógumit találtunk itt, ez sparherd lehetett, kicsit rozsdás. Vannak itt elég gusztutstalan dolgok, de tényleg a műanyag vezet, ez ugye nagyon nehezen bomlik le."

A mocsarat korábban már többször is kitakarították. Egyre többen vesznek részt a munkában.

Balogh Lajos, botanikus-muzeológus, Savaria Múzeum
"Az utóbbi években sikerült elérni, hogy természetvédelmi oltalmat nyerjen. Szerencsére az utóbbi időben egyre több civil ileltve szervezet kapcsolódik be a karbantarásba, ami gyakorlatilag a megtísztítását jelenti időről időre. Hiszen elég sok szemét halmozódik fel.

A mocsár az elmúlt fél év aszályos időjárása ellenére megfelelő vízmennyiséggel rendelkezik, így élővilága is gazdag.Találhatóak itt csigák, gombák, szürkegém, a fákon pecsétviaszgombák, a vízben halak, erdei békák, és barna varangyok is.

Szinetár Csaba
"Jelen pillanatban a barna varangyok számára nyújtja a szaporodás lehetőségét. Ha figyelünk, sok helyütt a víz fodrozódása jelzi, hogy a víz területén már a nőstények többnyire az udvarlóikkalegyütt keresik a petézés számára alkalmas helyet."

A mocsarat a közelmúltban a Herman Ottó iskola diákjai is megtisztították, akik tanulmányi célból is járnak ide. A láp azonban így is hamar újból megtelik szeméttel.