MNB - 2
MNB

Hírek

Segítők munkában

2010. augusztus 31., 17:43
16 új önkéntes csatlakozott a Kapu-programhoz a nyáron. Ők egy képzésen kaptak hasznos tanácsokat munkájukhoz. Elkísértünk néhány, már dolgozó önkéntest a munkahelyére.
Segítők munkában

Harmadszor képzett önkénteseket az evangélikus egyházközség a Kapu-program keretében. A jelentkezők négy napon át intenzív tanfolyamon ismerhették meg többek között az elsősegélynyújtás alapjait, és a szociális ellátórendszer felépítését. De megtanulták azt is, hogyan kell az idős betegeket mozgatni, etetni vagy itatni. Ezeknek az ismereteknek a birtokában többen már munkába is álltak. Köztük Kocsis Orsolya is, aki elsősorban gyerekekre vigyáz és időseket látogat meg saját otthonukban. Most már a Túróczy szeretetotthonban is barátra talált.

Kocsis Orsolya - önkéntes
"Ez egy olyan belső indíttatás volt, hogy szeretnék segíteni és azért, mert az a szeretet, amit ők adnak, az számomra nagyon fontos. Ugye én pénzért még nem dolgozhatok, és nem is nagyon szeretnék még, tényleg az az érzés, hogy ők nap mint nap azt mondják, hogy köszönöm, hogy itt voltál, megszorítják a kezemet, az egy tényleg olyan érzés, ami leírhatatlan és nagyon-nagyon jó."

Orsi hetente többször is meglátogatja ismerőseit, ilyenkor beszélgetnek az iskoláról, egészségről és az épp aktuális beszédtémákról. A szociális otthonokban elkel minden segítség, a Túróczy otthonban sincs ez másképp. Eta néni számára nem ismeretlen az itt végzett munka.

Lendvai Lászlóné Eta - önkéntes
"Itt dolgoztam, csak sajnos a férjem beteg lett és otthonba kellett adni és otthon vagyok csak. És mivel dolgoztam, szeretem az időseket, hozzájuk is szoktam, közben szóltak, hogy van ez a továbbképzés, nem-e jövök el, hogy segítek közben és el is jöttem. Segítek az időseket etetni, öltöztetni, meg kivinni, itt a konyhán is segítek, meg takarítani is segítek a takarítónőnek. Mégis egy kicsit kikapcsolódik az ember, nem mindig egyedül van."

Épp fagylaltosztásnál segítkezik mindenki. Az idősek többsége az étkezőben fogyasztja a finomságot, de azokra is gondolnak, akik fekvő betegként nem tudnak már mozogni. Ági már évek óta bejár segíteni az otthonba, a jutalma most egy kis ének.

Bedics Ágnes önkéntes
"Én ebbe a közegbe csöppentem bele, mivel édesanyám ápolónő és mióta ő itt dolgozik, én ide szoktam járni és nagyon szeretnek az öregek, és én is őket. Én itt az etetésnél segítek, a sétáltatásnál és végülis a tolókocsiban való mozgatásba, átültetjük ugye az ágyból őket. Nem olyan nehéz, bár most a csuklóm kicsit fáj, de nem olyan nehéz."

Ahogy a fiatalok az idősekkel, úgy a saját társaikkal is könnyen bánnak, új kapcsolatok alakulnak. Erre kiváló helyet ad az egyházközség a pár éve átadott KIE pincében. A diákok itt gyűlnek össze délutánonként internetezni, csocsózni, társasjátékokat játszani, vagy akár énekelni, beszélgetni. Közben pedig fiatal önkéntesek felügyelnek a tisztaságra, szolgálnak fel üdítőt. De bármilyen területen szükség lehet a segítő kezekre.

Ágnes a főiskolai könyvtárban dolgozik önkéntesként. Őt elsősorban a kultúra, a művszetek, és a művelődés köti le. A jó példát fiatalon a szüleitől látta.

Horváth Ágnes - önkéntes
"A szüleim, édesapám és édesanyám szintén annak idején társadalmi munkában segítettek a falunak és ezt az empátiát, ezt a segítőkészséget ezt tőlük örököltem. Tehát ebben nevelődtem és nagyon jó öröm adni és tulajdonképpen ez motivál engem. A másik dolog, ahogy ez Magyarországon nincs még annyira kifejlődve és gondolom, hogy én is hozzájárulok ahhoz, hogy a civilek, a cégek közelebb jussanak egymáshoz és ez a társadalomra is jó hatással legyen."

A Kapu-programon keresztül már több mint 20 önkéntes dolgozik a városban. A program részleteiről és az önkéntességről a lelkészi hivatalban lehet érdeklődni. (Lelkészi Hivatal, Körmendi u. 2.)