Hírek

Önkénteseket toboroznak Szombathelyen a rendkívüli helyzetre való tekintettel

2020. március 19., 19:43

Az önkormányzat és civilek is keresnek olyan segítőket, akik bevethetők az egészségügyi és  szociális ellátórendszerben, de eszközfelajánlásokat is szívesen várnak. Most még nincs “szükséghelyzet” - a cél egy adatbázis összeállítása.

Önkénteseket toboroznak Szombathelyen a rendkívüli helyzetre való tekintettel

Több feladatkörben várják a helybéliek segítségét: erről tett közzé videós felhívást Nemény András a város közösségi oldalán.

Nemény András - polgármester
“Ilyenekre gondolok, mint például az ételkihordásra, a gyógyszerkihordásra, de lehet akár a telefonos kapcsolattartás, több minden van, megtalálják ezen az űrlapon, az egyik legfontosabb talán, ha valaki a munkáját tudja felajánlani, akár 8 órában, az is jól jöhet nekünk, mert vannak olyan szakmák, ahol hiány lehet egy idő után.”

Jelentkezni a szombathely.hu oldalon lehet. Egy űrlapot kell kitölteni arról, hogy miben tudna az illető segíteni. A jelentkezőket Németh Ákos koordinálja, aki hangsúlyozta, hogy még bírja a terhelést a város ellátórendszere, most még csak adatbázist építenek.

Németh Ákos - tanácsnok
“Az a célunk, hogy az idősebb és a kitett korosztály az önkéntes karantént tudja vállalni, ehhez próbáljuk a feltételeket megteremteni, a szociális ellátórendszerünk jelenleg bírja, a Pálos Károly dolgozói most erőn felül tljesítenek, és nagyon köszönjük nekik a munkájukat, elkezdtünk felkészülni arra az időre, amikor már be kell vonnunk az önkénteseket.”

Civilek hozták létre a Szombathely összefog! nevű Facebook-csoportot.

Biroszné Móritz Zsuzsanna - önkéntes
“Csatlakoztam ahhoz a csoporthoz, ahol informatikai eszközöket gyűjtenek, és tettem is ott felajánlást, hogy milyen olyan eszközeim vannak, amiket oda tudok adni, akinek szüksége van rá, illetve baráti, ismerősi körben aki megkér engem, információgyűjtéssel, tovább adással - ma délelőtt is több ilyen alkalom volt - abban tudok segíteni.”

A már több mint 1500 tagú csoport egyik mozgatórugója Balázsy Péter megyei jegyző.

Balázsy Péter - megyei jegyző
“Rengetegféle felajánlás érkezett, éttermektől, hogy árkedvezményt, ingyenes kiszállítást vállalnak, különböző szakemberek a saját maguk szaktudását, a gázszerelőtől a mobiltelefon szerelésig, informatikai cégek számítástechnikai eszközöket ajánlanak, felmerült a korrepetálásnak a lehetősége.”

A csoport nyílt, bárki csatlakozhat, hozzászólhat, és tehet felajánlást is.