Hírek

Önkormányzati választási tudnivalók

2019. október 11., 19:23

Október 13-án, vasárnap tartják az önkormányzati választásokat Magyarországon. Szombathelyen több mint 63 ezer választópolgár szavazhat, a város 14 választókerületében, összesen 69 szavazókörben. Ezek helyszíne nem változott az előző választás óta.

Önkormányzati választási tudnivalók

A választópolgárok külön szavazólapon voksolhatnak a leendő polgármesterre és a körzet jövőbeni képviselőjére.

A polgármesteri székre 3 jelölt pályázik: a szavazólapon szereplő sorrendben Nemény András, az Éljen Szombathely Egyesület, Koczka Tibor, a Pro Savaria és Balázsy Péter a Fidesz-KDNP színeiben.

Csaknem minden választókerületben 3 jelölt közül választhatnak a szavazók, egyedül a belvárosi, 8-as számú kerületben indul 4 egyéni képviselőjelölt.

A leendő közgyűlés tagja lesz a polgármester mellett a választókerületében legtöbb szavazatot kapott 14 egyéni képviselő, valamint 6, a jelölő szervezetek listájáról bejutott képviselő. Ők a töredékszavazatok alapján jutnak mandátumhoz.  

Szombathelyen nemzetiségi választást is rendeznek. Akik felvételüket kérték a nemzetiségi névjegyzékbe, a nemzetségi listákon 3 szlovén, 5 német, 6 horvát és 10 roma jelölt közül választhatnak. A nemzetiségi szavazólap zöld, ezt lezárt borítékba kell tenni, a szavazat csak így érvényes.